tiistai 22. elokuuta 2023

DILEMMA ensi-ilta 22.08.2023: Yllättävän aito, juonteva esitys. Puhdistavan miellyttävä. Monologin mittainen jutustelu, jossa syvyyttä.

DILEMMA ensi-ilta tänään 22.08.2023 

Masi Tiitta 
 DILEMMA 
   Nykyesityksen näyttämö 

Näyttämöllä: Kreeta Salminen, Ö p 

Ohjaus: Masi Tiitta 
Valosuunnittelu: Kristian Palmu Pukusuunnittelu: Hanne Jurmu 

Tuotanto: Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämö Studio Pasilassa vuosina 2022 ja 2023 nähtävä Nykyesityksen näyttämö -pilottihanke tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. 

Nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vuonna 2023 kolmeen kantaesitykseen ja kahteen vierailuesitykseen. Pilottihanketta tukee Koneen Säätiö. 


DILEMMA ensi-ilta tänään 22.08.2023 


Oho 

Yllättävän aito, juonteva esitys. Puhdistavan miellyttävä. Monologin mittainen jutustelu, jossa syvyyttä.

Kuinka ihminen seisoo hieman vääntyneenä kadulla kun tapaa tutun pitkästä aikaa. Kun ei osata päättää minne menee istumaan. Juoko cavaa. Pitäisikö oottaa et se viilenee. Mitä tehä elämällä. Emmä tiiä.

Hopeansilkkinen verho esirippu peittää lavan. Oikealla roikkuu puunoksa kahdessa ketjussa. Olemmeko ulkona vai sisällä sm-paikassa.

Lavalla ei ole ketään. Kaksi ihmistä puhuu. Sitten sataa vettä. Sali pimenee. Valot syttyvät ja lavalla on mies ja nainen. He kohtaavat kadulla. He jatkavat jaarittelua.
 
He ovat luovia ihmisiä mutta milleniaaleina, vai miten heitä sanoisikaan, eivät osaa päättää mistään. Ehdota sinä. Kaikki on hirveän vetelehtimisen takana. Se on hauskaa katsottavaa ja kuultavaa.

Tunnistettavaa. 

Miehen ajelehtivuus, vaikka fyysisesti onkin hyvin staattista, toi mieleen Jean-Pierre Léaudin. Ja samalla hetkellä mies puhuu kukkakaupan perustamisesta! Myös Jean-Pierre Léaud puuhasi kukkien kanssa!

Mainio

Kiitoksia medialipusta Helsingin kaupunginteatterille. 




Nykyesityksen ei tarvitse olla luontaantyöntävää, vaan se voi olla mutkan kautta myös näin lungia. Pimeys herkistää moninverroin aistit. 

Toisaalta pidän myös luontaantyöntävyydestä. Nykyesityksissä on enemmän skaalaa, ja mahdollisuuksia. Eikä pelkästään miesten tarinoille. 

Mutta ovatko he entisiä, nykyisiä vai tulevia rakastavaisia. Haluaako toinen heistä olla. 

Ovatko he kilpailevia nykyajan taiteilijoita, jotka taistelevat harvinaisista apurahoista, joista jo muutenkin taistelee iso joukko nälkätaiteilijoita. Mikä heidän agendansa on, kuka käyttää valtaa. Ja saako valtaa käyttää. 

Miksi apurahan anominen on niin vaikeaa. 
Miksi systeemi on perseestä. 








Tuli mieleen Emmi-Liia Sjöholmin kirjoittama ja ohjaama romaani VIRTAHEVOT ääni­kirjana, jonka koin elokuvateatteri Rivierassa muistaakseni 13.03.2022 äänikirjan lukijoina äänitteellä Pihla Viitala ja Samuli Niittymäki: 

" Emmi-Liia Sjöholmin VIRTAHEVOT, kosmos 2022, ihastuttava kirja, jossa dialogi, keskustelu, Julie Delpyn ja Anna Karinan perilliseltä, mutta syvemmälle mennään, kirjan pituudella, laajuudella 

Virtahevot oli nautinnollista kuunnella putkeen. Kuten kirjassa aikana on yön neljä tuntia, lukija on autenttisesti mukana. Keskustelu soljuu, on aikaa puhua oikeista asioista, kuunnella. Teoksen kirjailija-ohjaaja Sjöholm ei halunnut lokeroida, onko äänikirja, kuunnelma vaiko ?

Lukija saa itse. "





 

Tässä taustainfoa esityksestä Helsingin kaupunginteatterin sivulta:  

"Dilemma on kahden henkilön välinen dialogi elämän suurista ja pienistä valinnoista. Vaikka keskustelun myötä ei tunnu löytyvän lopullisia ratkaisuja, avautuu toisen kuuntelemisen kautta mahdollisuuksia toisin olemiseen. Dilemma on esitys keskustelemisesta, päättämättömyydestä ja valintojen tekemisen vaikeudesta. Ystävysten, tai ehkä rakastavaisten, tai kahden vain etäisesti toisensa tuntevan henkilön satunnaisesta kohtaamisesta käynnistyy elämän suuria ja pieniä valintoja pohdiskeleva hienovireinen vuoropuhelu. Esityksen kuluessa keskustelu soljuu erilaisten aiheiden läpi, kiertää kehää, katkeilee, junnaa paikallaan ja ajautuu yhä uudelleen kohti kysymyksiä, jotka jäävät vaille ratkaisuja. 

 Masi Tiitta on aikaisemmin työskennellyt koreografina, esiintyjänä, dramaturgina ja toiminut erilaisissa työryhmissä. Hänen teoksiaan on esitetty tanssin, esitystaiteen ja kuvataiteen yhteyksissä mm. Baltic Circle -festivaalilla, Nykytaidetila Kutomolla, Mad House Helsingissä ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa. "



Näyttämöllä: Kreeta Salminen, Ö p Ohjaus: Masi Tiitta Valosuunnittelu: Kristian Palmu Pukusuunnittelu: Hanne Jurmu Tuotanto: Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämö Studio Pasilassa vuosina 2022 ja 2023 nähtävä Nykyesityksen näyttämö -pilottihanke tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. 

Nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vuonna 2023 kolmeen kantaesitykseen ja kahteen vierailuesitykseen. Pilottihanketta tukee Koneen Säätiö. 



 /////// 
 Masi Tiitta DILEMMA 
 Nykyesityksen näyttämö 
 Masi Tiitta

 STUDIO PASILA – Ratamestarinkatu 5 

 Ensi-ilta 22.8.2023 Noin 1 t, ei väliaikaa 

 Esitysajat: Ti 22.8. klo 18.30 ensi-ilta, studio Pasila To 24.8. klo 18.30, studio Pasila Pe 25.8. klo 18.30, studio Pasila La 26.8. klo 15, studio Pasila Ma 28.8. klo 18.30, studio Pasila Ti 29.8. klo 18.30, studio Pasila Kieli: suomi 

 Huom. Esityksessä on vilkkuvia valoja. 

 Performance times: Tue Aug 22nd at 6.30 pm Premiere at studio Pasila Thu Aug 24th at 6.30 pm at studio Pasila Fri Aug 25th at 6.30 pm at studio Pasila Sat Aug 26th at 3 pm at studio Pasila Mon Aug 28th at 6.30 pm at studio Pasila Tue Aug 29th at 6.30 pm at studio Pasila Duration: approx. 1 hour Language: Finnish Note: The performance has flickering lights