Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Käärmeenpääntallaajat esitys, hurme ja tanssi Espoon kaupunginteatterilla 05.04.2023.

Käärmeenpääntallaajat esitys, hurme ja tanssi Espoon kaupunginteatterilla 05.04.2023. Näin aiemmin Suistamon sähkön keikalla industraalissa, hikisessä, betonisessa tilassa, olikohan Flow festivaaleilla vuonna 2016 tai niillä main. Hypnoottinen jytke hurmasi, siinä oli jotain, vanhaa, sekä arvokasta ja maltillista pelimannimusiikkia, mutta myös mahdollisesti raveja siis reivejä (ei siis eläinrääkkäystä kuten raveja), jossa kaikui muinaiset Dionysoksen pidot, bakkanaalit, jossa hurjat naiset, mainadit, bilettivät kuin viimeistä päivää. Mutta kuitenkaan tilanteessa ei menty yli äyräiden eikä ekstaasin, ainakaan pillereiden voimin. Ikään kuin hurmosta ja alkuinnostusta, kynnystä liikkua, tai vastaanottaa, voisi säädellä. Se ei ollut negatiivinen kokemus eikä siitä tullut krapula. 

Nyt Espoon kaupunginteatterin valtasi ensin ennen esitystä Kallion lukio, samoin myös väliajalla, lämpiössä, kahvio Juorussa. 

Itse esitys oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen oli kertova ja verbaalinen. Jälkimmäisessä osassa annettiin tanssin viedä. 

#välitaukotviitti Esitys eli keikka ei ole osallistava, mutta hurmokselliseen tanssiin letkajenkassa ja taustalauluun voi pyydettäessä osallistua. Miten iloinen pelimannimusiikki ja välillä aistillinen vapaa tanssi sopii impivaaralaiseen uskontoon? Ainakin vasulaisuuteen se sopii

Kiitoksia kutsusta, sulattelen. 





Tämä viikko on kova teatteriviikko:

Helsingissä tänään Puoli-Q -näyttämöllä Message from Tyler – Memento mori, Kirsikkatarha, ja tiistaina Teatteri Takomossa Umstülpung. Sekä Tapiolassa eilen Espoon kaupunginteatterilla Käärmeenpääntallaajat. Huh huh.

Suositus Grandemus Maximus



Aivan liian vähän on tanssikuvia. Yllätysvierailijana esityksessä oli flamencotaituri Kaari Martin, jota olen kuvannut erinäisissä tapahtumissa, tässä kirjakaupassa. Häneltä kysyttiin, mihin sinä uskot. 






Tekijäloota:

TYÖRYHMÄ

Esitysdramaturgia ja ohjaus Marjo Kuusela

Musiikki Anne-Mari Kivimäki

Koreografia Reetta-Kaisa Iles

Lavastus-, valo- ja videosuunnittelu Janne Teivainen

Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen

Äänisuunnittelu Antti Puumalainen

Ääniteknikko Taito Hoffren

Näyttämöllä Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Taito Hoffren, Anne-Mari Kivimäki, Pekko Käppi, Ville Rauhala, Antti Puumalainen, Riikka Puumalainen, Timo Saari, Patrik Riipinen ja Kallion lukiolaiset 


Yhteistuotanto Folk Extreme, Tampereen Työväen Teatteri, Espoon Kaupunginteatteri, Tanssiteatteri Tsuumi, Tampereen Yhteiskoulun Lukio (TYK) 







Lue lisää Espoon kaupunginteatterin sivulta:


Käärmeenpääntallaajat on hurmoksellinen ja kiehtova sukellus menneisyyteen ja takaisin, täynnä 

raivokasta etsintää ja vavahduttavaa iloa. Teatterin valtaa etnoteknoyhtye Suistamon Sähkö, hypnoottinen underground-trio Palomylly, Tanssiteatteri Tsuumi, Folk Extreme, hurjat Kallion lukiolaiset ja yllätysvierailija.


Käärmeenpääntallaajat vie meidät aina kolmen vuosisadan päähän, unohdettuihin tositapahtumiin, eteläpohjalaisen uskonlahkon mystisiin menoihin. Luvassa on vahvasti elämyksellinen ja yllätyksellinen ilta kaikille aisteille. Löydämmekö vastauksen siihen, mitä merkitsee usko ja mihin asti olemme valmiita sen perässä menemään?


Käärmeenpääntallaajat kertoo salatusta yhteisöstä, ankarasta onnen tavoittelusta ja vapauden kaipuusta. Se on niin festivaali, rituaali, rock-konsertti kuin visuaalinen tanssiteos, jossa mukana nuorten lukiolaisten omia näkyjä ja näkemyksiä.


Kantaesitys Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä 16.3.2023.


" PANEELIKESKUSTELU

Ruumiin ilo ja uskonto -paneelikeskustelu torstaina 9.2. klo 18. Keskustelijoina näyttelijä Seela Sella, näyttelijä-muusikko Elsi Sloan, ohjaaja Marjo Kuusela, kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth sekä TTT:n johtaja Otso Kautto. Keskustelua johdattelee ohjaaja Kari Paukkunen. Tampereella käyty keskustelu tallennettiin ja sen voi katsoa Youtuben kautta. "