Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

tiistai 22. maaliskuuta 2022

Halloween on virallisesti alkanut! Viiruksen Pelikaanissa tasa-arvonen (fifty-fifty) nykymies yrittää sovittaa maitorupisten ruuhkavuosien arjen yhteen Strindberg-tutkimuksen kanssa ja manaa kuulua misogyyniä henkiin

Halloween on virallisesti alkanut! Viiruksen Pelikaanissa tasa-arvonen (fifty-fifty) nykymies yrittää sovittaa maitorupisten ruuhkavuosien arjen yhteen Strindberg-tutkimuksen kanssa ja manaa kuulua misogyyniä henkiin sellaisella kyllä lähtee -biisillä, että yleisö tippuu tuolilta.

Teater Viirus
Mantere / Strindberg
Pelikanen ensi-illassa 21.03.2022 

Helvetin portit todella avautuivat ja oli jätterolig ehtoo!

Teatteri.
Tänään teatterissa sysimustassa ensi-illassa Strindbergin Pelikanen, ohjaajana Juho Mantere (Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman, Rakkaani Conan barbaari, Toksinen kabaree) paikkana Teater Viirus. Loppuunmyyty, mutta tulevaisuudessa tilaa.

Allt måste brinna upp.
Yleisötuolit, istumapaikat on sijoitettu rinkiin, se on kaunis, maaginen kehä, ja sopii hyvin yhteisöllisyyteen ja henkien manaamiseen.

Mutta ketkä ovat vierailijoita, edesmenneitä, aaveita. Yleisö näkyy esityksessä, kuin spiritististesessä piirissä, spektaakkelissa. Kenelle lava kuuluu, olemmeko me ylimääräisiä kuten The Othersissa.
Siri von Essenistä olen lukenut viime aikoina paljon, tai ainakin merkittävissä kirjoissa. Kuinka kamalaa kuinka suppeaksi hänen taiteellinenkin elämänsä supistetaan Wikipediaan.
Strindbergistä on jumalattoman paljaita patsaita Tukholmassa, muistan ainakin 3. Esityksessä Strindbergin aika koominen muotokuva on kehyksissä piirongin päällä. Pöllöhtänyt mies ruokkoamattomilla viiksillä ja tukkakin kuin Chaplinin sivunäyttelijöillä. Muotokuva toimii myös vinksahtaneen perheen edesmenneen perheenpään pönöttävänä muistomerkkinä.
Strindberg / Mantere: Pelikanen ensi-ilta 21.03.2022 Teater Viiruksessa. 

Ainakin mustin huulin... 
Katso vaikka raileri, Vimeosta. 
 “PELIKANEN (Trailer, 2022)

Mutta ei kuivin huulin..

Näin tämän kutsuvieraana, kiitoksia Teater Viirus. Tekijäloota:


Teksti August Strindberg / Juho Mantere Ohjaus Juho Mantere 

Lavalla Maria Ahlroth, Martin Bahne, Joonas Heikkinen och Iida Kuningas 

Lavastus ja pukusuunnittelu Riina Leea Nieminen Valosuunnittelu Nadja Räikkä Äänisuunnittelu Pekka Kiiliäinen 

Ohjaajan assistentti Tomi Korhonen Lehdistökuvat Ernest Protasiewicz 

Lue lisää Viiruksen sivulta:


 " Hirveä ilma, tuulee ja sataa. Salaisuuksia, väkivaltaa, mustasukkaisuutta, manipulaatiota, nälkää, kuolemaa ja niin edelleen. Jokaisessa perheessä on samanlaista. Juho Mantere ottaa omaperäisen humoristisella tavallaan niskaotteen August Strindbergin pikimustasta perhedraamasta Pelikaanista Viiruksessa keväällä 2022. Myrkyllisten ihmissuhteiden tärvelemiä ihmiskohtaloita. Ahneus ja mustasukkaisuus repivät palasiksi loputkin rippeet raunioista, jotka kerran muodostivat perheen. Jäljelle jäävät kylmyys, nälkä ja pimeys. Kaiken täytyy palaa. Mantere on Suomen merkittävimpiä nuoria ohjaajia juuri nyt ja on herättänyt huomiota kiitetyllä Rakkaani, Conan Barbaari -esityksellä (Turun kaupunginteatteri, 2020) ja livestriimatulla Toksisella kabareella (Q-teatteri, 2021). Hänet tunnetaan räiskyvän karnevalistisesta tavastaan käsitellä raskaita aiheita ja nokkelasta mustasta huumoristaan. Sisältövaroitus esityksessä erittäin kovia ääniä, kirkkaita valoja, strobovaloa ja runsaasti teatterisavua. "

Kieli ruotsi, esitys tekstitetään suomeksi ja englanniksi  Raileri Vimeossa: