Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

sunnuntai 13. marraskuuta 2022

NATURE THEATER OF OKLAHOMA: BURT TURRIDO: AN OPERA Espoon kaupunginteatterilla.

NATURE THEATER OF OKLAHOMA: BURT TURRIDO: AN OPERA Espoon kaupunginteatterilla 13.11.2022. 


Kylläpäs on hauska dystooppinen, täysin kantri-toteutettu ooppera haaksirikkoisista autiolla, tuhotulla saarella. New Yorkin näyttelijät yllättivät kyllä. Röyhkeästi nimellä ooppera, ei musikaali. Ja stereotyyppiset roolit käännetään ylösalaisin. Utopiassa 


NATURE THEATER OF OKLAHOMA:

Burt Turrido An Opera.Käsikirjoitus ja ohjaus Kelly Copper, Pavol Liska 

Esiintyjät Gabel Eiben, Anne Gridley, Robert M. Johanson, Bence Mezei, Kadence Neill

Musiikki Robert M. Johanson

Näyttämö- ja valosuunnittelu Luka Curk

Äänisuunnittelu Leon Curk, Daniel Groß

Puvustus Anna Sünkel

Dramaturgi Marcus Dross /Künstlerhaus Mousonturm

Dramaturgi Katja Herlemann / Schauspiel Frankfurt 

Tuotantopäällikkö  Anne Kleiner / Künstlerhaus Mousonturm

Näyttämösuunnittelun assistentti Luka Curkille Nastja Miheljak

Tarpeisto Hanna Marlene Schnell 

Tuotanto Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt a. M.), Schauspiel Frankfurt, Nature Theater of Oklahoma 

Levitys Something Great

Valokuvat Jessica Schäfer


Yhteistuottajat Wiener Festwochen, Festspillene i Nord-Norge (Harstad), Athens & Epidaurus Festival, Espoo City Theatre – The International Theatre of Finland, HAU Hebbel am Ufer (Berliini), Noorderzon Festival of Performing Arts & Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel, Kampnagel (Hampuri) 


Tilaajat Frankfurter Positionen, BHF BANK Foundation -aloite German Federal Cultural Foundationin rahoituksella, Adolf und Luisa Haeuser-Stiftung für Kunst und Kulturpflege, osana UNLIMITED II -projektien sarjaa, joka tukee kärkihankkeita nykytaidekentän esittävän taiteen saralla.  Lue lisää Espoon kt:n sivulta :" Nature Theater of Oklahoman uutuusesitys Burt Turrido on ryhmän ensimmäinen teos, joka pureutuu oopperaan. Se on huumorin sävyttämä tarina eristäytyneestä yhteiskunnasta.  


Kaunis ja salaperäinen nainen pelastaa haaksirikkoutuneen, hukkumaisillaan olevan miehen. Onko nainen aave vai merenneito?  


Pelastettu rantautuu viimeiselle, vielä jäljellä olevalle, maakaistaleelle. Kasvillisuutensa menettänyt ja entisten asukkaidensa kummitusten täyttämä saari on itsevaltaisen kuninkaan ja kuningattaren hallinnassa. He nimeävät haaksirikkoutuneen Burt Turridoksi ja tekevät hänestä orjan, mutta mies epäonnistuu tehtävissään ja päätyy pian hallitsijaparin vangiksi.  


Koska tarkoitus on tutkia oopperan muotoja ja käytänteitä, tragedia ei pääty tähän: lisäksi koetaan katastrofaalinen myrsky, neitseellinen hedelmöitys, murha, kolmiodraama, lavastettu teloitus, syntymä, avaruusolentojen hyökkäys ja ihmiskaappaus – eikä tämä show pääty ennen kuin joku lävistyy sarvivalaan syöksyhampaaseen. 


Nature Theater of Oklaholman tuntevat tietävät, että heidän tyylinsä ja perinteisen oopperan välillä on hyvin vähän yhteistä. Burt Turrido: Ooppera on näyttävä villin lännen esitys, joka kumpuaa monista tutuista kliseistä. Ryhmä purkaa häpeämättömästi oopperan perinteisen rakenteen ja rakentavat palasista suurella intohimolla, huumorilla ja rohkeudella musiikkiteatteriteoksen, joka ei jätä ketään kylmäksi. "
Su 13.11. klo 15:00


Näyttämö

Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali


Arvioitu kesto

3 h 40 min, sis. väliajan


Esityskieli

Englanti. Suomen- ja englanninkielinen tekstitys heijastetaan näyttämölle.