Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

torstai 19. lokakuuta 2023

Ennen Paul Danon tulevaa leffaa Dumb Money (2023) katson tämän suomalaisen näytelmän APE ARMY täällä Studio Pasilassa. Koska Helsingin kaupunginteatterin syyskauden avajaisissa heillä oli hillittömin presentaatio.

Okko Leo: APE ARMY

Ennen Paul Danon tulevaa leffaa Dumb Money (2023) katson tämän suomalaisen näytelmän APE ARMY täällä Studio Pasilassa. Koska Helsingin kaupunginteatterin syyskauden avajaisissa heillä oli hillittömin presentaatio. 

Esitys yhdistää Teatteri Takomon, Jurkan ja Q-teatterin asennetta ja tekijöitä. 

Käärijänvihreä lava on silkkaa green screeniä vihreää kangasta, jota käytetään elokuvissa tehdäkseen nykyajan trikkikuvia nopramlin, helpoimmin, ekologisemmin ja eettisemmin. Tai sitten älypuhelimien kuvaohjelmissa joissa se on laajennettua tai jatkettua todellisuutta, jossa on omat oikeat livekasvosi ja taustalla on leikisti hiukkaranta. Hiekkaranta! Siis piitsi ja eksoottinen drinkki. Että olet muka lomilla kaukomailla. Vaikka et. Kovasti haluaa ei Kuuta taivaalta vaan ihan Marsiin. Välillä ollaan Kellopeli Appelsiinissa, -ja tietysti This is SPARTA! Mutta mitä vittua, soiko täällä Kirka? 

Paljon käytetään popkulttuurin ja nykydigilogian ja -loikkaajien termejä. On tietty Kubrickin esittämää kehitystä karvaisista apinoista nykyisen viestikapulan viejiin. 

Meemit vilisevät yläosassa jossa on lukuisia televisioita. Ja tietysti olemme osan ajasta yökerhossa jossa on apina dj:nä. Välillä apinan raivolla, itse kukin. 

Päähenkilöistä ei aluks tiedä, ovatko pariskunta vai sisaruksia vaiko sekä että kuten Game of Thrones. 

Yölinjalla ohjelma on siirtynyt verkkoon, tai ainakin läppäreiden kameroihin. Emme saa enää samalla tavalla tukea, emmekä myötätuntoa miten saimme 80-luvun ohjelmasta Yölinjalla,joka taisi tulla Radio Citystä. Ja jonne sai kuka vaan soittaa. Jonnet ei muista... 

Nyt tulee vain krypto- ja muita sijoitusvinkkejä.

Tiistaina 03.10.2023 Studio Pasilassa. 

Olin Helsingin kaupunginteatterin näytäntövuoden 2023-2024 avajaisissa 16.08.2023 tottahan toki. Siellä jokainen tuore näytelmä esitettiin vuoron perään kuten pitshauksissa. Tämä esitys APE ARMY oli kaikkein riemastuttavin. 

Sain lipun. 

Vastenmielistä oli ihminen, vai oliko apina, yleisön joukossa joka rapisteli karkkipussiaan, aikuinen ihminen, tai apina ja vielä valitsi minkä karkin ottaisi, eikä edes katsonut näyttämölle. Osa teoksesta jäi siis kuulematta. Ja paikkaa piti vaihtaa väliajan jälkeen. 

Pitkä esitys ja neljä tähteä! 







Tekijät lavalla:

Tekijät


Sari Haapamäki

SATOSHI, VALKOPUKUINEN HOITAJA


Vuokko Hovatta

SUURPÄÄOMA 1


Pekka Huotari

PENTTI, ELMO


Jouko Klemettilä

SUURPÄÄOMA 2


Vappu Nalbantoglu

ISOÄITI, PANKKIVIRKAILIJA, KANI, TUTKIMUSJOHTAJA, PAAVO PESUSIENI, SALT BAE, VALKOPUKUINEN HOITAJA


Jari Pehkonen

SUURPÄÄOMA 3


Olli Riipinen (vier.)

OTTO


Anna-Sofia Tuominen (vier.)

JANICA


Leenamari Unho

IRMELI


Juho Uusitalo (vier.)

MELVIN


Mikko Virtanen

APINA 






Ohjaus

TUOMAS RINTA-PANTTILA


Lavastus ja pukusuunnittelu

VILMA MATTILA


Valo- ja videosuunnittelu

JOONAS TIKKANEN


Äänisuunnittelu

ELIEL TAMMIHARJU


Naamioinnin suunnittelu

AINO HYTTINEN


Dramaturgi

ARI-PEKKA LAHTI


Kantaesitys 27.9.2023

Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasila

Esityksen kesto 2 tuntia 40 minuuttia

Esitysoikeuksia valvoo Agency North






Lue lisää Hgin kt:n sivulta :


Okko Leo

APE ARMY

Kun apina sijoittaa


" Kaksi työtä vieroksuvaa milleniaalia sijoittaa hetken mielijohteesta työttömyyskorvauksensa meemiosakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Puolivahingossa he tulevat sekoittaneeksi koko maailmantalouden.

Ape army on hengästyttävä satiiri nuorista rakastavaisista, Janicasta ja Otosta, joiden haaveet poikkeavat perinteisestä. Tai oikeastaan heillä ei ole haaveita lainkaan. Eikä sen puoleen tulevaisuuttakaan. He eivät odota pitkiä työuria tai säästä omistusasuntoon, vaan elävät hetkessä ja tähtäävät annettua korkeammalle: raketilla kuuhun ja sieltä Marsiin.

Kahden päivän osakesijoittamisen jälkeen Janica ja Otto huomaavat olevansa sijoitusguruja. Yhdessä netistä löytyneen samanhenkisen maailmanlaajuisen sijoittajanörttiporukan – apina-armeijan – kanssa he iskevät älyttömyydellä ja ennustamattomuudella länsimaista talouseliittiä ja suurpääomaa vastaan.

Ape army karnevalisoi milleniaalisijoittajien itseironisen kepeää tapaa toimia maailmassa, halua tehdä asiat totaalisen toisin kuin aiemmat sukupolvet, ja halua romuttaa sijoituskapitalismin itseriittoinen hegemonia.

Näytelmä käsittelee myös koko maailman osakemarkkinoita järisyttänyttä meemisijoittamiseksi kutsuttua ilmiötä, kun milleniaalisijoittajien apina-armeija oli lähellä kaataa Yhdysvalloissa jättimäisen investointipankin.

Näytelmän tapahtumat ponnistavat enemmän tai vähemmän todellisuudesta, mutta koska kyseessä on komedia, on kaikki vedetty överiksi. Ape Army pelaa milleniaalien estetiikalla: liiallisuudella, nopeudella, ironialla.

Ja koska kaikki haluavat rikastua, tietenkin, nyt siihen on helppo ja halpa mahdollisuus: tämän parituntisen talouskomedian nähtyäsi olet sijoitusnero! Mitä väliä rakkaudesta, tai mistään , jos on rikas! "