Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

torstai 18. huhtikuuta 2019

Tolkuton Ilkka Heiskanen ja bravuurinumero Elmo Kanneltalossa 02.04.2019

Huh, Ilkka Heiskasen bravuuri, monologi ELMO Kanneltalossa nauratti hillittömästi rahvasta ja täyttää kassat - ehdotti puhelin, vaikka lipun hinta oli kurjaliston edustajalle (mua) suht sopeva, 6€. Mitäköhän tarkoitin - täytti teatterin rivit, istumapaikat, joilla ihmisiä hytkyi ja nautti. On aina parempi kun lavalla ihminen tekee asiat paremmin, uniikimmin kuin rivi katselijoita, jotka ovat irtiottaneet hauskan ja tunteellisen hetken ilman kännyköitä, piippolan vaarin kovaäänisiä tunnareita, uutisvirtaa tai mainoksia. Muistan historianteksteistä, kuinka Severi Suhonen tuli pikkukylälle iltamiin, mutta kaksi ukkoa keskusteli kovaan ääneen keskenään. Tais jotain sarkastista sanoa, ja jauhot suuhun. Että kuka on esiintyjä ja kuka katsomossa hiljaa. Myös Juha Hurme on puhunut iltamien puolesta, samoin Q-teatterissa on järjestetty iltamia, jossa on kerätty rahaa hyväntekeväisyyteen.

Uudestaan: Wanhan ajan iltamat, tosin päivällä. Impivaaran Don Quijote aikaan sai myös miltei marsun kokoisen kyyneleen. Plussaa pasifismi eli porilaisten marsin hylkääminen sotalauluna!
Kannatetaan! Paljon opittavaa.

Hengästyttävä meno, jossa kommentoitiin alaviitteissä koulutusleikkauksia eli näytä kepulipelejä pelaavia kepulaisia jotka valehtelivat koulutuslupauksesta. Ettei leikata.

Kuinkas mainio taidelaji teatteri on, ja että tämä kulkeutuu myös lähiöihin ja ties mihin öihin, tai klo 19 näytöksiin. Taitolaji, melkeinpä lapinlisän ohittava liioittelu, liihoittelu keskiössä suuri sankari. Mehevät kansanhahmot juoposta papista ikoneita tehtailevaan kylähullu / filosofiin. Oikein sopeva olis myös itsenäisyyspäivänä. Verbaalisen tykityksen urheiluselostajat - unohtaa, että lavalla on vain yksi näyttelijä. Mutta millainen!

Ilkka Heiskanen ja Elmo Kanneltalossa 02.04.2019 ja mennään vaihteeksi epämukavuusalueelle, mutta mielenkiinnosta, miten esitys toteutetaan. Viehättävän vanhanaikaisen iltaman tunnelma on, vaikka ollaan matineassa, iltapäivänäytöksessä. Ollaan ajassa ennen dopingeja ja polttopisteessä on uusi sankari, Elmo, huippu jokaisessa urheilukilpailussa.

Vihaan ja inhoan nykyajan urheilulähetyksiä, joissa raivohullu kimeä-ääninen ukko huutaa ja hirveä maailmanlopun diskohumppa soi. Ei pelkästään doping, vaan myös ihmisiä murhataan kun tehdään kilpailukyliä ja urheilutapahtumia. Faveloiden ihmiset häädetään asuinsijoiltaan. Subtrooppiselle alueelle väen vängällä tehdään talviolymppialaiset. Jonkun mielestä on urheilua tuo vastenmielinen luontoa tuhoava, pelkkää ympyrää ajava formulakuski joka vain istuu autossa.

Toista se oli ennen.

Nyt urheilun seksismi on myös vastenmielistä.

Epämukavuusalueella tarkoitin urheiluohjelmien raivohullua huutamista ja kuinka urheilu-uutisia mahdutetaan joka helvetin uutiskatsaukseen - kultuuriuutisia kun taas ei.

Perheessämme on monenlaista liikkujaa ja maratoonaria, adrenaliiniaddiktia ja luonnossa vaeltajaa, jolle liikkuminen on henkireikä, vaikka kilkuloita ja pokaleeita hyllyyn on kertynyt myös voittomielessä.

He ovatkin oikeita urheilijoita.

Ilkka Heiskasen näin lavalla edellisen kerran Studio Pasilassa jossa oli Heikki Kinnusen kera kahden miehen salaperäinen esitys, nimeltään Arvoituksellisia muunnelmia. Sitä ennen, tai ensimmäisenä tvssä oli Osapäiväartistit. Ja paljon tässä välillä. Kuinka paljon huikeampaa on teatterissa verrattuna kuunnelman..

Tekstiä on tuhoton määrä, kun Suomessa on niin pitkiä sanoja.

Nopeilla vaihdoilla, ilmeillä, ilveilyllä ja murteilla rakennetaan äkkiä hahmo, ja kaikki hahmot. Juoppo pappi ja ikoneita tehtaileva kylähullu eli filosofi. Nuo rajapinnoilla elävät.

Teatteri kulkeutuu myös lähiöön - jos Kannelmäkea pitää helsinkiläisenä lähiönä. Ja mikä ettei, kulttuurikeskuksessa on mm teatterisali, näyttelytila, kirjasto ja kahvila - jos kahviin on varaa. Käytän häsää #lähiöhelvetti kuvaamaan lähiötä, joka on kaikkea muuta kuin helvetti. Se voi tietenkin olla helvetin esikartano joillekin rikkaille westendiläisille ja eiralaisille - jotka eivät ole koskaan käyneet lähiössä. Kuvaan lähiöissä kulttuuria, joka lähtee lähiöstä, ja joka myös saapuu lähiöön. Kaikissa lähiöissä ei ole kulttuurikeskusta, vaan kirjasto on poistettu, kuten Pihlajamäestä, mikä on hirveätä - paikalla vain räkälöitä. Mutta esim Maunula, uusi Maunula sykkii hyvin, kirjasto toimii, ja kulttuuritila toimii, siellä on esiintynyt upea Cleaning Women kun katsoimme mykkäelokuvaa Aelita - kuun kuningatar. Maunulassa on myös virkeätä häppeninkiä lapsille ja nuorille Halloweenin aikaan.


Tekijäloota:

Tekijät

Juhani Peltosen romaanista dramatisoinut: Ilkka Heiskanen
Ohjaus: Ilkka Heiskanen
Elmo ja muut monologissa esiintyvät henkilöt: Ilkka Heiskanen
Tuotanto: Iltama Oy/ Otto Kanerva/ iltama.fi

Taustatietoa 


mm Teatterinmatkan sivulta:

"Ilkka Heiskanen jatkaa hulvattoman hauskojen yhdenmiehen esitystensä sarjaa, ENSI-ILTA 16.10.2018!

Onnellisen lapsuuden, merillä seilaamisen, rakkauden ja sattumuksen kautta Elmosta kehkeytyy kaikkien urheilulajien superlahjakkuus. Hän päihittää Anderssonit, Svenssonit tai Karlssonit! Jättää suvereenisti jälkeensä Neuvostoliittolaiset, Jenkit tai Norsunluurannikon edustajat niin kesä- kuin talvikisoissa, yksilö-ja joukkuelajeissa. Kaikessa!

Elmon mainetekoja Suomeen ja Elmon kotikylään Kainalniemelle selostavat ¨Suomen kansan rakastamat radioäänet Immo ja Lyly!
Rommia, pemmikaania, pohdiskelua ja omenoita rakastava Elmo suhtautuu urheiluun rauhallisen rennosti mutta elämä tarjoaa mietittävää. "

Mihin tämä Juhani Peltosen teksti perustuu:


Yle Areenasta, Elävästä arkistosta ja Ylestä yleensä:

Elmo – urheiluparodiasta tuli kuunnelmien klassikko.

linkissä 

" Kukaan suomalainen urheilija ei ole ollut yhtä menestynyt kuin legendaarinen Elmo. Tämä Juhani Peltosen kynästä syntynyt huippu-urheilija voitti kaikki lajit kaunoluistelusta jalkapalloon. "

Kun Ilu hoitaa kaikki roolit sekä dramatisoinnit että ohjaukset, niin
Yle Areenassa on vuoden 1978 kuunnelman taustatietoina:

Käsikirjoitus: Juhani Peltonen.
Ohjaus: Lars Svedberg.

Rooleissa:
Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta.
Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi.
Muissa rooleissa: Paavo Hukkinen, Seppo Laine, Yrjö Tähtelä ja Uolevi Vahteristo.

ylipääselostaja, hm ;)

Traagisuutta lisää kun vieläkin voi muistaa mäkikotka Matti Nykäsen viimeisen lennon, tai mäkilähdön. Kuinka hänestö muistettiin vain alkutaival, urheilu ja hyvät puolet. Kritiikittä. Eihän suomalainen sankari ole väkivaltainen. Vai eikö sellaisesta välitetä, naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Kaikkien lajien sankari Elmo taas on toisenlainen sankari, joka loistaa kaikessa mihin ryhtyy, voittaa aina kaikki Hönssonit. Hän on vaatimaton mies, ja rakastaa vain yhtä naista....
Jotain hyvin suomalaista vintagea Elmossa on.






kuva: Studio Harri Hinkka

sosialisessa mediassani:










Huh, Ilkka Heiskasen bravuuri, monologi ELMO Kanneltalossa nauratti hillittömästi rahvasta ja täyttää kassat - ehdotti puhelin, vaikka lipun hinta oli kurjastistin edustajalle (mua) suht sopeva, 6€. Uudestaan: Wanhan ajan iltamat, tosin päivällä. Impivaaran Don Quijote aikaan sai myös miltei marsun kokoisen kyyneleen. Plussaa pasifismi eli porilaisten marsin hylkääminen sotalauluna! Kannatetaan! Paljon opittavaa. Hengästyttävä meno, jossa kommentoitiin alaviitteissä koulutusleikkauksia eli näytä kepulipelejä pelaavia kepulaisia jotka valehtelivat koulutuslupauksesta. Ettei leikata. Kuin mainio taidelaji teatteri on, ja että tämä kulkeutuu myös lähiöihin ja ties mihin öihin, tai klo 19 näytöksiin. Taitolaji, melkeinpä lapinlisän ohittava liioittelu, liihoittelu keskiössä suuri sankari. Mehevät kansanhahmot juoposta papista ikoneita tehtailevaan kylähullu / filosofiin. Oikein sopeva myös itsenäisyyspäivänä. Verbaalisen tykityksen urheiluselostajat - unohtaa, että lavalla on vain yksi näyttelijä. Mutta millainen! #IlkkaHeiskasenELMO, #ilkkaheiskanen @iluheiskanen #JuhaniPeltosenRomaani, #juhanipeltonen. @kanneltalo #Kanneltalo #Kannelmäki #helsinki #finland #teatteri #teatterinlumoa #teatterinlumoa2019 #teatterissa #teatteri #theaterposter #theatreposter #theateradvert #theatreposters #teatterinlumoa2019 #teatterissa.
Henkilön Satu Ylävaara (@satuylavaaraphotography) jakama julkaisu