Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

perjantai 22. lokakuuta 2021

Hillitön THE PUNCHLINE - KUOLEMANPELKOA JA KEVYTTÄ KANNIBALISMIA ensi-illassa Teatteri Jurkassa 18.09.2021. Rakkautta ja anarkiaa festarit jatkuvat

Tänään seuraavaksi THE PUNCHLINE - KUOLEMANPELKOA JA KEVYTTÄ KANNIBALISMIA ensi-illassa Teatteri Jurkassa 18.09.2021. Potkuja! Rakkautta ja anarkiaa festarit jatkuvat sitten tuonnempana. Kaikkien aikojen #teatterisyksy myös, muuten 18.09.2021.

Näpäkästi käsikirjoitettu makaaberi komedia, jossa sisarukset saapuvat kuolleen isänsä perinnönjakoon sateella kartanoon hyvinpukeutuneen hovimestarin vastaanottamana. Näemme myös tylyn ranskalaisen verisen kokin. Punchline oli myös Punch & Judyn väkivaltaa, tosin kärpäslätkällä. Parasta.

#teatteriakoronanaikaan  #ThePunchlineKuolemanpelkoaJaKevyttäKannibalismia

Näin tämän teatteribloggaajan lipulla, kiitos Teatteri Jurkka! 

Tuohon aikaan näin parin viikon sisällä myös Rakkautta ja anarkiaa festareilla 22 elokuvaa valkokankailta, mutta toki oli aikaa myös teatterille. Kuten tälle. 

Jos tämä esitys lähtee kiertämään, niin ihmeessä penkkiin istukaa ja katsokaa. Huoneteatterin intiimissä viitekehyksessä, ihan siinä silmien edessä tapahtuu kaikenlaista. Wanhan ajan kartanorikoksia sekä tiettyä postmodernista selvinnyttä verellä läträystä. Tai ainakin verenpisaroita.... 

Uusia tuoreita kasvoja ja tuttujakin. Mikä väkivallassa ja vallassa kiehtoo. Miksi pitäisi moralisoida. Aina kun taiteessa käsitellään kauhussa ja komediassa, ja kauhukomediassa valtaa. Miksei saisi mässäillä. Onko liikaa kukkia hatussa. No minulla ei, kun olen kauhun suurkuluttaja, useammalta vuosikymmeneltä. Musta komedia on taitolaji, jota voi venytellä moneen suuntaan. Tässä ollaan lihallisestikin monen äärellä. Kuinka veriset hirveydet kiinnostavat kartanoromantiikassa, kauhuromantiikassa ja gotiikassa. Ehkei tässä silleem romantiikkaa ollut, mutta ainakin gorea ja hurmetta. 

Jotkut narisevat kartanomysteerien, cozy crimen, kotoisan rikoskirjallisuuden lällyydestä, mutta minulle ainakin se gebre voi olla suoraviivaista perverssiyttä tahi psykologista, ahdistavaa jännitystä. Mutta tässä omanlainen, tuore teos. Osin lainattu brittein yläluokilta, osin samaistuttava. Rocktähti joka haluaa pärjätä omillaan, että riittää hillot mustaan kynsilakkaan ja kajaliin. Joogaava tyyneys, joka nauttii ihmehoidoista, hörhöilee ja on yhtä luonnon, tai universumin kanssa. Farssimainen rytkäytys rytmeissä on kuulemma myös taitolaji, ja kyllähän nämä tyypit osaavat. 

On makaaberiä. On slapstickiä. 

Menen katsomaan uudestikin! 







Tekijäloota:


Näyttämöllä: Alex Anton, Annika Hartikka, Emil Kihlström ja Nicklas Pohjola

Kirjoittanut ja ohjannut: Emil Kihlström

Sävellys ja äänisuunnittelu: Ilmo Korhonen

Lavastus ja videosuunnittelu: Tinja Salmi

Valosuunnittelu: Saku Kaukiainen, Pinja Kokkosen ja Paulo Machadon

alkuperäisen suunnittelun pohjalta


Kesto:  ~1h 30min (ei väliaikaa)


The Punchlinen ensiesitys oli Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa helmikuussa 2020.


Lue lisää Jurkan sivulta:


Jatkaa ohjelmistossa 30.3.2022 alkaen

" Eksentrinen huippuarkkitehti on kuollut ja on perinnönjaon aika. Tilaisuuteen saapuvat isästään vieraantuneet lapset miljoonaperinnön toivossa, mutta pian käy ilmi, että sen lunastukseen liittyy karmea ehto.


The Punchline on mustan musta tragikomedia, joka käsittelee ateistista kuolemanpelkoa farssin keinoin. Se sisältää ankaraa filosofista pohdintaa kuoleman olemuksesta sekä makaaberia ja mautonta slapstickiä.


Syksyn loppuunmyyty suosikki jatkaa keväällä rajoitetun ajan. Vain yhdeksän esi tystä! "