Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

tiistai 7. maaliskuuta 2023

Talvisota ennakko 07.03.2023. Teatteri Avoimien Ovet

Talvisota ennakko 07.03.2023. Teatteri Avoimien Ovet. 

ohjaus Hanna Kirjavainen

rooleissa Kati Outinen, Ella Pyhältö, Anna-Leena Sipilä

ensi-ilta 8.3.2023

esitykset ajalla 7.3.–29.4.2023.




Kohtalottaret kutovat elämänlankaa. 


Mihailov — Lahti — Durnenkov — Kirjavainen — Kazachkov


Talvisota
– yksi sota, kolme tarinaa



Olemme kolmessa aikatasossa, Talvisodan ajassa, vuodessa 2009, ja sitten viime aikojen Matiupolissa. Hyvin niukasti lavastettu esitys voisi kulkeutua useampaankin teatteriin, maahan. Lavalla on valkoista verkkoa ja lankaa, on rukki. On symboliikkaa, on puhumattomuutta. Kolme naista, kolme on pyhä luku, 

on mennyt, onbnykyinen ja on tuleva, kuten antiikin aikoina. Ja kuten nykyteatterissa. Kohtalottaret kutovat elämänlankaa. Kutovat tarinoita. Verkostoituvat. 

Taustalle heijastetaan liikkuvaa, sykkivää psykedeelistä pitsiä, se on kuin fraktaalia, jossa palaamme ytimeen. Joka on aina sama. Kohtausten välillä soi slaavilaisen naisen lähes sakraali laulu, sitten tulee jingle, äänimerkki, joka on kuin uutisista, tai Lars von Trierin Valtakunnasta. 


Olemme vakavia, vitsejä ei ole paljoa, olemme sodassa. 

Raatteen tiellä - WHAT?? Ja Mainilan laukauksissa - WHAT?? 

Kolme näyttelijää näyttelee kaikki roolit, miesten, naisten. Sotilaat, kummaltakin puolelta rajaa. On videotaustaa. 

Vasta toisessa osuudessa välitauon jälkeen huumori on mukana, ja se on mustaa, ja hersyvää. Olemme noin vuodessa 2009 tahi 2012, kun suomalainen, ukrainalainen ja venäläinen - eivät menneet saunaan, eivätkä rabbin kanssa baariin, vaan olivat näytelmäkirjailjoita. Että kirjoitetaan workshopissa yhessä talvisodasta. Miltä Talvisota näyttää venäläisille. Entä suomalaisille. 


Vähintäänkin ajankohtainen, koskettava, minimalistinen. 

Myös naistenpäivänä. 

Ajattelen myös ukrainalaisia vahvoja, rohkeita naisia, jotka puolustavat maatansa ja identiteettiänsä vastenmielisen putinisnin raukkamaisessa ja täysin turhassa hyökkäyssodassa. 

Slava Ukraini! 

Paljon ovat suomalaiset naiset kirjoittaneet sodasta, sodan vaikutuksista, faktaa ja fiktiota, kuten Rosa Liksomin Väylä. Hienoa, että naiset ja tytöt pääsevät nykyään teatterikouluun, näyttelijöiksi, ohjaajiksi, käsikirjoittajiksi. Teatterinjohtajiksi. Kapellimestareiksikin. Tulin suoraan Tár -elokuvan näytöksestä tähän näytelmään. 


Kiitos kutsusta. 

Kyllähän tämä soi pitkään mielessä. 




Tekijäloota:


rooleissa Kati Outinen, Ella Pyhältö, Anna-Leena Sipilä 

ohjaaja Hanna Kirjavainen

näytelmäkirjailijat Hanna Kirjavainen (Suomi), Ari-Pekka Lahti (Suomi), Oleg Mihailov (Ukraina), Mikhail Durnenkov (Venäjä), Evgenii Kazachkov (Venäjä)

dramaturgi Iida Koro

kääntäjä Anna Sidorova

skenografi Tinde Lappalainen

äänisuunnittelija Juha Tuisku

valosuunnittelija Jere Kolehmainen

videoassistentti Ilari Kallinen

järjestäjä, ompelija,

skenografin assistentti

Helena Parikka






Lue lisää Teatteri Avoimien ovien sivulta : 


Teatteri Avoimien Ovien kevään 2023 päätuotanto on Talvisota, suomalais-ukrainalais-venäläisenä yhteistyönä syntyneen näytelmän kantaesitys. Esitys on yritys hahmottaa historiankirjoitusten ulkopuolelle jäänyt totuus Suomen talvisodasta 1939, totuus, joka ei palvele minkään maan poliittista agendaa. Talvisota on episodimainen kaleidoskooppi kolmelle naisnäyttelijälle, kolmella aikatasolla liikkuva teos kolmen kansakunnan näkökulmasta sotaan. Esitys ulottaa juurensa sodan myyttiseen ulottuvuuteen ja tunnistaa ylisukupolvisen taakan jakamisen tarpeen. Talvisota toimittaa seremonian, jossa suoritetaan anteeksiannon riitti tulevien sukupolvien taakan keventämiseksi.


Näytelmäteksti sai alkusysäyksensä vuonna 2009 Baltic Circle -festivaalin yhteydessä järjestetyssä suomalais-ukrainalais-venäläisessä tekstityöpajassa, jossa luotiin talvisotaa käsittelevä lukudraama. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan sen samankaltaisuus talvisotaan herätti kirjailijoissa tarpeen avata ja päivittää työpajassa kirjoitettu materiaali. Samalla näytelmään haluttiin lisätä kirjailijoiden nykyinen elämäntilanne: työpajaan osallistuneet kaksi venäläistä näytelmäkirjailijaa elävät maanpaossa mielipiteidensä vuoksi, ukrainalaisista yksi on rintamalla, toinen kirjoittaa näytelmäämme raunioiden keskellä, ohjustulessa, ilman sähköä.


Talvisota-esitys on pasifistinen manifesti menneiden sukupolvien kunniaksi. Sen ylevä tavoite on yrittää oppia totuus itsestä ja omasta maasta katsomalla toisen kansakunnan peiliin. Esitys etenee eri aikatasoilla, aina ukrainalaisen sotilasparaatin pasunistin viime hetkistä Raatteentiellä vuonna 1939, ja vuoden 2022 Harkovaan rintamalle kadonneen näytelmäkirjailijan etsintöihin. Talvisodan avainteemoja ovat propaganda ja manipulaatio, vihollisuus ja ystävyys, sekä pienen ihmisen pyrkimys toteuttaa arvojaan valtiokoneiston luoman tarinan keskellä. "


Kantaesitys ke 8.3.2023 klo 19.

Esitykset ajalla 7.3.–29.4.2023.