Tulossa teatterista: Ryhmäteatteri: Marjo Niemi Se saattaa olla ihminen ⭐⭐⭐⭐⭐. Lumoava tragikomedia tajunnasta. Kävin katsomassa, kosketti, kirjoitan myöhemmin, prosessoin. Bravoo. Tätäkin teatteri voi, saa ja pitää olla.
Kävin katsomassa 19.03.2025, kosketti, kirjoitan myöhemmin, prosessoin. Bravoo. Tätäkin teatteri voi, saa ja pitää olla. Kiitoksia lipusta! Se mikä voisi olla paperilla nordic noiria voikin olla Tove Janssonin kaikuja, aaltoja ja ihmisen kipuja.
Mitä! Olenko minä tullut pukkariin!? Näyttämön ja eturivin välissä käytävällä ei ole linnavallia, vaan näyttelijät tulevat tyynin oloisina eteemme ja vaihtavat roolivaatteet ylleen. Käytävästä on tullut orkesterimonttu, jossa näyttelijät toimivat myös muusikoina ja foley artisteina tehden äänimaailmaa kuin radiokuunnelmaan, mutta osa äänistä toimii myös luuppeina.
Raikas ja rikas äänimaailma säestää tarinaa. On nuori nainen, apurahaton köyhä kirjailija, joka ei zuumaa videota hautajaisissa, vaan kaatuu ystävänsä hautaan. Kuten Todella upeeta -sarjassa, mutta tässä ei juoda shamppanjaa. Ainakaan joka kodissa.
Kirjailijan luoma hahmo, masentunut mies 55 vee, ryömii tarinaan ja lavalle mukaan.
Lavalla olevasta sohvasta tulee mieleen
Steve Schapiron kuva René Magritte Sleeping, New York, 1965.
Marjo Niemi Se saattaa olla ihminen Lumoava tragikomedia tajunnasta
Lue lisää Ryhmiksen sivulta :
" Ryhmäteatterin kevään kantaesitys yhdistää palkitun kirjailijan, Marjo Niemen, älykkäästi leikittelevän tekstin ja uuden sukupolven kiinnostavimpiin ohjaajiin lukeutuvan Anna Jaanisoon vision. ”Ole varovainen, siinä ohimolla sijaitsee kohta, joka vaurioituessaan muuttaa ihmistä. Ja muutos on pelottava asia.”
" Elli on liukastunut ja pudonnut ystävänsä hautaan. Hän istuu yltä päältä mudassa sairaalan päivystyksessä. Elli saa näyn ja alkaa kirjoittaa uutta romaania. Häntä vaivaa jokin, aivan kuin alitajunta yrittäisi sanoa jotain. Todellisuus ja fiktio limittyvät toisiinsa, kun Elli uppoaa yhä syvemmälle romaanin kirjoittamiseen. Marjo Niemen kirjoittamassa näytelmässä on tarkkoja havaintoja luokkanoususta, ajan syklisyydestä ja ihmisen muistista.
Anna Jaanisoon ohjaama esitys jatkaa Ryhmäteatterin tarinavetoisten draamojen perinnettä. Se saattaa olla ihminen on yllättävä sekoitus perinteistä puheteatteria ja elävää musiikkia. "
Tekijöistä
Ryhmäteatterin sivulta:
" Marjo Niemi on palkittu kirjailija, joka kirjoittaa proosaa ja näytelmiä. Niemen esikoisteos Juostu maa (2004) sai Tiiliskivi-palkinnon. Miten niin valo (2008) oli Runeberg-palkintoehdokas ja Kaikkien menetysten äiti (2017) voitti Runeberg-palkinnon. Kuuleminen (2021) oli yksi Finlandia-palkintoehdokkaista. Niemen kirjoittamia näytelmiä ovat muun muassa Norminäytelmä (KokoTeatteri 2021) ja Keskellä ruuhkaa juoksee nainen (Teatteri Avoimet Ovet 2017).
Anna Jaanisoo on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2024 valmistunut ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on uuden sukupolven kiinnostavimpia teatterintekijöitä. Jaanisoon viimeaikaisia teoksia ovat muun muassa Aikuisten esitys (Q-teatteri ja Taideyliopisto 2022) ja Tuvi Toas eli pulu huoneessa (Q-teatteri 2024). Jaanisoo on teatterikollektiivi HIT Helsingin puheenjohtaja.
Rasmus Arikka on kirjailija ja dramaturgi. Arikan esikoisromaani Homoromaani ilmestyi vuonna 2023. Arikka on toiminut dramaturgina muun muassa teoksissa Aikuisten esitys (Q-teatteri ja Taideyliopisto 2022), Straight Acting (Teatteri Viirus 2023) ja Tuvi Toas eli pulu huoneessa (Q-teatteri 2024). Elokuussa 2024 Turun Kaupunginteatterissa kantaesityksenä saanut Tiranan sydän on Arikan dramatisoima.
Näyttelijä Minna Suuronen on kuulunut Ryhmäteatterin vakituiseen henkilökuntaan vuodesta 1998.
Näyttelijä Robin Svartström on kuulunut Ryhmäteatterin vakituiseen henkilökuntaan vuodesta 2012. Svartström näyttelee pian toisen tuotantokautensa saavassa tv-sarjassa Hormonit! (Dionysos Films).
Annimaria Fabritius on näyttelijä-muusikko, joka myös säveltää ja sovittaa musiikkia. Fabritius on teatterikollektiivi HIT Helsingin varapuheenjohtaja.
Näyttelijä Anssi Niemi on näytellyt muun muassa esityksissä Cock (Teatteri Jurkka 2024), Straight Acting (Teatteri Viirus 2023), Järjen hedelmät (Q-teatteri 2022) ja Bolla (Helsingin kaupunginteatteri 2022) sekä tv-sarjassa Sekasin (It’s Alive Films). Niemen sooloteos Straight Acting & Espoon teatterissa 25.2. - 8.3.2025.
Laura Rämä on näyttelijä, esitystaiteilija ja klovni. Rämä on ollut kiinnityksellä Tampereen Teatterissa (2004-2005), Rovaniemen Teatterissa (2011-2013) ja Joensuun kaupunginteatterissa (2014-2015). Helsingissä Rämä on nähty viime vuosina muun muassa esityksissä Pääomani (Q-teatteri 2020) ja Rakkaus ja toisto (Teatteri Takomo 2019). Rämä on työskennellyt sairaalaklovnina vuodesta 2011.
Lavastaja K Rasilan suunnittelemia lavastuksia on nähty Ryhmäteatterissa teoksissa Kalasatama (2024), Jumalan sana (2021) ja Harriet (2019). Rasila palkittiin Illusion-palkinnolla vuonna 2018.
Ville Mäkelä on Ryhmäteatterin vakituiseen henkilökuntaan kuuluva valo- ja videosuunnittelija, joka myös vierailee muissa teattereissa mahdollisuuksien mukaan. Viimeisin vierailu & Espoon teatterissa (Minna Craucher, 2024).
Jussi Kärkkäinen on Ryhmäteatterin vakituiseen henkilökuntaan kuuluva äänisuunnittelija, joka myös vierailee muissa tuotannoissa mahdollisuuksien mukaan. Viimeisin vierailu Teatteri Sirkus Suosalossa (Starman, 2024).
Hilla Ruuska on keväällä 2024 Aalto-yliopistosta valmistunut pukusuunnittelija. Ruuskan suunnitteluja on nähty muun muassa teoksissa Tuvi Toas eli pulu huoneessa (Q-teatteri, 2024) ja Message From Tyler – Memento mori, Kirsikkatarha (Q-teatteri ja Taideyliopisto 2023). "
Tekijäloota:
Tekijät
Käsikirjoitus Marjo Niemi
NÄYTELMÄN DRAMATURGIT Heini Junkkaala sekä UNTOn Elina Snicker ja Antti Hietala
Ohjaus Anna Jaanisoo
Rooleissa Minna Suuronen Robin Svartström Annimaria Fabritius Anssi Niemi Laura Rämä
Esitysdramaturgi Rasmus Arikka Lavastussuunnittelu K Rasila Pukusuunnittelu Hilla Ruuska Valosuunnittelu Ville Mäkelä Äänisuunnittelu ja musiikki Työryhmä Maskeeraussuunnittelu Stephanie Korhonen
Kesto 2 h 20 min sisältäen väliajan