Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

maanantai 19. syyskuuta 2022

Anastasia musikaali kolahtaa ja hehkuu kaamoksen ja näinäkin aikoina

Anastasia musikaali kolahti, samalla porukalla vois tehä teokset Producers, Inglourious Basterds, Sherlock Holmesin salaisuus ja Moulin Rouge. Juhlittiin kuin viimeistä päivää! 

Soolot, joukkokohtaukset, rakkaus saa kömpelöksi, ja sekaisin. Tilankäyttö, huumori. Ainoa tuhma vitsi sai väliaploodit... 

Vain Rasputin uupui mutta Gleb paikkasi. 

Hurjimmillaan intensiteetti on kun päähenkilöt tiiraavat baletissa Joutsenlampea, ja synkkä leimahdus, Musta joutsen, lipuu lavalle, kuin Gleb Vaganovin mustasukkaisia, ristiriitaisia, synkkiä tuntoja symboloiden. Komea, komea hetki. 

Tämän vuoksi kannattaa raahautua heltsingistä, ja vain ottaa vastaan. 

Pia Piltz on aito prinsessa, kevyt ja reilu. Hän kävelee yhtä kevyesti kuin Anne Parillaud Venetsian elokuvajuhlilla. Niin kuin ballerina, muttei baletin liikkein. 

Mitä Romanovien aristokraattisen suvun viimeisimmälle eloonjääneelle tapahtui? Jäikö hän henkiin. Villiä spekulointia on mm verkossa, ja tässä teoksessa. Disneyn piirrettyä en ole nähnyt, enkä halunnutkaan nähdä. Hirveitä prinsessatarinoita vanhoista saduista jossa prinsessat vain makaavat tajuttomina odottaessaan että rinssi suudelmallaan pelastaa. 

Ja pah!
Mutta orkesteria johtaa ts henkisissä tahtipuikoissa on Samuel Harjanne, joka on musikaalin ohjaajana onnistunut mm Kinky boots, Priscilla ja Pieni merenneito. Näitä olen ainakin nähnyt. Ja nauttinut Helsingissä ja Tampereella. 

Mutta Anastasia on reilu ja rempseä, leikkii lasten kanssa pelkäämättä että mekon tärkätyt röyhelöt. Kaikkea muuta. Koska kyseessä on tosi tarina naapurista, tai ainakin siihen kohtaan, kun hoviin hyökätään, ja rahvas haluaa tasa-arvoa ja leipää, ja lopettaa aristokraatin luokkana ja riistäjänä, koska olemme jo 1900-luvulla. 

Anastasia katoaa, piiloutuu, muuntuu toiseksi, rahvaaksi, joka luudalla lakaisee katuja.

Jatkuu seuraavassa numerossa... Eikun myöhemmin 


Sain lipun, kiitos, nautin, mitä parhaimmalla paikalla, teatteribloggaajan ja tamperelaisen teatterikerman keskeltä, olin kutsuvierasenskarissa 02.09.2022.


Tampereen teatteri
Anastasia
ohjaus Samuel Harjanne 
ENSI-ILTA 03.09.2022 klo 19.00 
 ESITYSKAUSI 2022 
   NÄYTTÄMÖ Päänäyttämö 
     KESTO 2 t 35 min, sisältää väliajan 
       Genre Musikaali Anastasia (Pia Piltz) katoaa, piiloutuu, muuntuu toiseksi, ei-prinsessaksi, rahvaaksi, joka luudalla lakaisee katuja. 

Häneen iskee silmänsä Deb Vaganov (Joel Mäkinen) kuin Kunniattomat paskiaiset elokuvan juutalaiseen tyttöön elokuvateatterin pyörittäjään ja itsenäiseen, kirjaa rauhassa lukevaan naiseen rakastunut natsi. Mäkisen esittämä Deb on negatiivinen, synkkä hahmo, joka kuitenkin haluaa hyvää, omasta mielestään. Hän haluaa tasa-arvoa yhteiskuntaan, mutta kohteeseen silti naisia halveksivasti. Deb on vallankumouksellinen. Tulevaisuuteen ja sosialismiin suuntaavaa, mutta hänen, ja tovereidensa käsimerkki muistuttaa kohta natsitervehdystä. Debin ja Anastasian kohtauksesta joistakin tulee mieleen Moulin Rouge, ja Goottilaisen tornin tapahtumat, jossa rikas tyhmä mies haluaa omistaa naisen, kurtisaanin.

Rasputinia emme näe, (ehkä joskus saamme ihan eri version, jossa myös Pussy Rioteja.) 

Musikaali on kiltti, rumia sanoja ei käytetä, jos sellaista esitystä joskus haluaa nähdä. Välillä. Vaikka näytelmä on vuorosanoiltaan siisti, niin katukuvassa on osin epätoivoisia naisia, jotka myyvät itseään. On vaikeat, sekasortoiset, muutoksen ajat. Osa kadun naisista kyllä pärjää. Etsitään Anastasiaa muistuttavaa nuorta naista kadulta, muttei kukaan heistä muistuta prinsessaa puheiltaan, ryhdiltään.


Huom:
Kun blogeissani kirjoitan, että jokin teatterin kohtaus muistuttaa kohtausta leffassa, niin se ei ole välttämättä kenenkään muun mielestä samankaltainen, parodia tai kunnianosoitus. Vaan lähinnä hahmotan esityksiä niin, ikään kuin rekonstruktoisin kohtauksen pala palalta, tai viittauksena. 

Tekijäloota:

NÄYTTELIJÄT

Pia Piltz
ANJA/ANASTASIA
Pia Piltz
Sinikka Sokka
LESKIKEISARINNA MARIA FEDOROVNA
Sinikka Sokka

Kaisa Hela
LILY
Kaisa Hela
Petrus Kähkönen
DIMITRI
Petrus Kähkönen
Ville Majamaa
VLAD
Ville Majamaa
Joel Mäkinen
GLEB
Joel Mäkinen

Elisa Piispanen
Elina Rintala
Annuska Hannula
Matti Hakulinen
Arttu Ratinen
Arttu Soilumo
Jon-Jon Geitel
Fanni Pennanen
Iina Suomalainen
Annette Lundell
Jenny Strandberg
Laura Ruusumaa
Samuli Pajunen
Riikka Riikonen
Davey van Pas
Chris Bewsher
Eleonoora Martikainen
Elina Haikka
Ville Mäkinen
Konsta Reuter
Aada Dahlgren
Venla Dahlgren
Viola Käki
Venla Takamäki
Eelis Koponen
Pontus Mäenpää
Eino Salonen

ENSI-ILTA 03.09.2022 klo 19.00 
 ESITYSKAUSI 2022 
   NÄYTTÄMÖ Päänäyttämö 
     KESTO 2 t 35 min, sisältää väliajan 
       Genre Musikaali  ESITTELY 

 Lue lisää Tampereen teatterin sivulta : " Loistelias musikaali ensimmäistä kertaa Suomessa! Tampereen Teatteri toi ensimmäisenä Suomessa ensi-iltaan loisteliaan Anastasia-musikaalin! 

Teatterillemme myönnettiin lupa tehdä vuonna 2016 kantaesitetystä ja Broadwayn valloittaneesta musikaalista oma versio. Musikaali pohjaa Romanovien suvun ja keisari Nikolai II:n perheen kohtaloon, ja siihen liitettyyn kiehtovaan mysteeriin. Taianomainen tarina kuljettaa Romanovien palatsista Venäjän vallankumouksen keskelle ja Pariisiin, missä nuori ja rohkea Anja etsii itseään ja menneisyyttään. 

 Suositusta animaatioelokuvastakin tutun tarinan on musikaaliksi luonut Tony-palkittu kolmikko: Terrence McNally, Stephen Flaherty ja Lynn Ahrens. Musikaalin ohjauksesta vastaa Suomen musikaaliohjaajien kärkinimi Samuel Harjanne, jonka meriitteihin lukeutuvat mm. menestysmusikaalit Pieni Merenneito, Kinky Boots ja Billy Elliot. 


Pääosassa Anastasian nimiroolissa nähdään teatterin oma näyttelijä – upea, lahjakas ja valovoimainen Pia Piltz. Musikaalin lavastuksesta vastaa Marjatta Kuivasto, jonka taidokkaasta ja upeasta lavastussuunnittelusta saatiin nauttia mm. unohtumattomassa Notre Damen kellonsoittaja -musikaalissa. "
Inspired by the Twentieth Century Fox Motion Pictures by special arrangement with Buena Vista Theatrical
From the play by Marcelle Maurette as adapted by Guy Bolton
ANASTASIA is presented by arrangement with Concord Theatricals Ltd.

www.concordtheatricals.co.uk "