Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

tiistai 20. syyskuuta 2022

Tänään kiikarissa Jumalainen näytelmä. Juha Hurmeen mukaan. Eli Valter Juveliuksen ihmeelliset seikkailut, Espoon kaupunginteatteri

Tänään kiikarissa Jumalainen näytelmä. Juha Hurmeen mukaan. Eli Valter Juveliuksen ihmeelliset seikkailut, Espoon kaupunginteatteri. 

Teksti ja ohjaus Juha Hurme 

Harhamasta tuttu poppoo, josta osa oli myös näytelmässä Lemminkäinen, tuolla Kansallisteatterissa, muutama vuosi sitten. 14.09.2022. 

Miten Timo R. Stewartin tietokirja Valter Juveliuksesta muuntuu Juha Hurmeen näytelmäksi?


Kävin Espoon kaupunginteatterilla tsiikaamassa Juha Hurmeen uusinta. 

Jahtasiko Juvelius Liitonarkkia harharetkillään kuten Zodiac Mindwarp ja KLF:n Bill Drummond, jotka matkasivat junalla Suomen läpi viedäkseen Elviksen [ikonin] Pohjoisnavalle? 


Jumalainen näytelmä ei ole 1. osassa niin riehakas kuin Harhama vaan akustisempi, hiljaisempi. Kunnes L. Onerva esittää runonsa punkkina niin, että saa kylmiä väreitä sopiviin paikkoihin. 

#välitaukotviitti Ensimmäinen näytös: ensimmäisellä puoliajalla alkaa Karjalan kunnailla traditiolla, johon Valter Juva teki sanat Nyt Valter Juveliuksen juhlissa, hän on just saanut tohtorin hatun! Muttei juoppo isä pidä sitä minään.


Juveliuksen roolissa mainio, tutkijan intoa säteilevä Eetu Känkänen (mm Nälkäteatterin Lea) naisten yömyssy päässä jo muistuttaa turbaanipäisestä Juveliuksesta tehtyä pilakuvaa.

Tai tavallista muotokuvaa.
Kun Hurme esitteli Making of Leassa tuolla Kom-teatterilla suomalaisia suuria, ristiriitaisia tekijöitä, haaveilijoita kuten Aleksis Kiven, mutta myös samalla toiset suomalaisen teatterin, suomenkielisen teatterin pioneerit kuten Kaarlo Bergbomin, ja varsinkin hänen siskonsa Emilie Bergbomin työpanoksen ja intohimon. Mikä on vähän niin kuin sekstisesti jätetty huomioimatta. Tai vähätelty. 

Niin myös tässä esitellään etuoikeutetun, tohtoriksi väitelleen suomalaisen miehen, Valter Juveliuksen lisäksi sisarensa, Ester, joka oli kyllä hihhuli, mutta osasi hepreaa veljeänsä paremmin....   (Wikin mukaan Ester oli lähetyssaarnaaja ja diakoni. Heillä oli myös monia muita kultturisisaruksia, mutta Hurme valitsi parivaljakon. ) 

Hienoa on, että jätetään käyttämättä selkeät Indiana Jones -vitsit, joilla ei siis ratsasteta. Pariin saksalaiseen kohtaan, punnerrukseen ja pullisteluun olisi sopinut Rammstein mutta se ei soinut. Muutakuin omassa päässä.

Tomi pääsee soittamaan skittaa paljon pitempään kuin mainiossa leffassa Hytti nro 6.... 
Muutenkin on hienoa, kuinka näyttelijät näyttelemisen lisäksi soittavat instrumentteja. Joko tuttuja omiaan, tai sitten ovat harkoissa opetelleet. 


Menkähän tutustumaan! Jos suomalainen kulttuuri ja hulluus, joka tarkoittaa tässä ei pelkkää päähänpinttymää, vaan intohimoa toteuttaa suureellisia haaveitaan. Saa epäonnistua, saa keksiä, saa uskaltaa. Hulluus on myös uskoa omaan juttuunsa vaikka se eroaakin karjakkojen ja maanmitareiden selkeästä työstä. 


Hurja seikkailu lähihistoriasta! Suomalainen! 

Sain lipun Espoon Teatterilta, kiitämme! Olin myös kuuntelemassa tekijätapaamista, jonka transktiptioin jahka ehin. 
Tekijäloota: 
 TYÖRYHMÄ 
 Teksti ja ohjaus Juha Hurme 

 Näyttämöllä Eetu Känkänen, Cécile Orblin, Antti Laukkarinen, Enni Ojutkangas, Tomi Alatalo, Roosa Söderholm 

 Lavastus ja pukusuunnittelu Raisa Kilpeläinen Valosuunnittelu Jarkko Lievonen Musiikki Iida Savolainen Äänisuunnittelu Tommi Koskinen Maskeeraus Kaija Heijari Kuvat Raisa Kilpeläinen ja Darina Rodionova Tekstitys Essi Brunberg / Pragma Helsinki  Lue lisää Espoom kaupunginteatterin sivulta :

 *"JUMALAINEN NÄYTELMÄ JUHA HURME Valter Juveliuksen ihmeelliset seikkailut Esityksen ytimessä on maanmittari ja keskinkertainen runoilija Valter Juvelius. Hän uskoo väitöskirjatyönsä ohessa löytäneensä Vanhaan testamenttiin kirjatun salaisen koodin ja murtaneensa sen. Salainen teksti paljastaa mihin liitonarkku on kätketty. Kyseessä ei ole mikä tahansa löytö, vaan kaksi kivitaulua, jotka sisältävät Jumalan Moosekselle antaman lain ja käskyt. Ei muuta kuin Jerusalemiin jymyjutun äärelle!

 Juvelius pistää retkikunnan pystyyn ja aloittaa salaiset kaivaukset. Mukaan retkelle änkeää Juveliuksen sisko, kiihkouskovainen lähetyssaarnaaja Ester. Aarteenetsinnälle saadaan kansainvälinen rahoittaja ja siinä sivussa syntyy maailmanlaajuinen kalabaliikki.

 Näyttämöllä nähdään Harhamastakin tuttu ensemble eli Eetu Känkänen, Cécile Orblin, Antti Laukkarinen, Enni Ojutkangas, Tomi Alatalo, Roosa Söderholm. Epookki saa kyytiä kun hurmaava joukko tarttuu myös soittimiin ja mikrofoniin. Vauhdikkaan esityksen musiikin on säveltänyt Iida Savolainen. 

 Armoitettu kynäniekka, Finlandia-palkittu Juha Hurme on tunnettu Suomen varhaisia vuosia käsittelevistä teoksistaan. Tällä kertaa päästään seikkailuun, jossa mukana vilahtelevat Eino Leino, L. Onerva ja muut suomalaisuuden aamunkoiton merkkihahmot. 

 Jumalainen näytelmä perustuu oikeisiin ihmisiin ja aitoihin tapahtumiin, mutta lopputulos on täyttä fiktiota ja hillitöntä todellisuuden ylittävää kuvitelmaa. Näytelmän inspiraation lähteenä on ollut historiantutkija Timo Stewartin kirja Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys. Teos palkittiin Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnolla vuonna 2021 ja oli tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2020. 

 Kantaesitys Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 8.9.2022."