Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

lauantai 10. syyskuuta 2022

KATOAMINEN – PASSIO Teatteri. Nyt jotain vallan muuta Espoon kaupunginteatterilla: TARI DORIS, MERI EKOLA JA KID KOKKO: KATOAMINEN – PASSIO 10.09.2022

KATOAMINEN – PASSIO Teatteri. Nyt jotain vallan muuta Espoon kaupunginteatterilla: TARI DORIS, MERI EKOLA JA KID KOKKO: KATOAMINEN – PASSIO 10.09.2022. 

Kun itselle jäänlähtö on jännitysmomentti: talvi on loppunut, mutta rikkooko jääröykkiöt grillikodan ja puuceen. Yksityinen kokemus, jolla voi olla merkitystä perheelle, jos tuvat hajoaa. 

 Teos oli  A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuuden tilausteos. 


Mutta mitä tarkoittaa Katoaminen? Usvaan? Mereen? Veden eri olomuodot eri aikoina. Veden Katoaminen. 


"Olen ei-binäärinen transihminen, ja kokemus näkymättömyydestä, väärinsanoitetuksi tulemisesta ja väärin nähtynä olemisesta on välillä todella vahva." 
kertoo tekijä verkossa etukäteen. 


Mitkä kaikki tekijät, elementit, tasot ovat läsnä, ymmärrettävissä, jaettavissa. 


Alussa näen tumman, mustan lavan. Lattia on musta, siinä on ainakin 12 kaiutinta, piuhoineen. 

Näen ihmisen mustalla säkkituolilla. Hän saa aikaan liikettä, suhinaa, ääntä, meren ääniä, tuulen ääniä, muutoksen ääniä? 


Seinälle heijastetaan mustalle taustalle valkoisin kirjaimin puhetta, runoa, päiväkirjaa. Ei tilitystä, se on huono sans. Ehkä kertomusta. Jossa on toistoa, rytmiä. 


Ihminen, tummassa rennossa asussaan kävele lavalla, ehkä hän tarttuu mikkiin puhuu livenä, katoaa tummiin paksuihin verhoihin. Tai savuun. 

Minne hän katoaa. Miksi hän ei ole. 



Nykyteatterin keinoin, tanssin, vai onko se tanssia kun jalat eivät liiku, vain kädet, vain kädet liikkuvat, kuin lehdettömän puun oksat, ehkä. 

Sanoma on tärkein. Oikeat sanat. Oikeat ilmaisut. 


Vierailuesitys, kuinka hienoa on Espoon teatterin, kaupunginteatterin vierailut, ja että niitä ehtii nähdä kulttuuria täynnä olevassa pääkaupunkiseudun syksyssä. 







Kesto
noin 1 t 40 min, ei väliaikaa

Esityskieli
suomi, tekstitys suomeksi ja englanniksi projisoituna näyttämölle

(Huom!
Esityksessä käytetään teatteriusvaa ja voimakkaan tuntuista ääntä.) 

Sain lipun Espoon kaupunginteatterilta, kiitoksia! Oli vain kaksi esitystä, näin jälkimmäisen, matinean. 









TYÖRYHMÄ

Ääni Tari Doris
Valo Meri Ekola
Teksti, esittäminen, kokonaisvastuu Kid Kokko

Tekstin dramaturgi E. L. Karhu
Esitysdramaturgi Anna-Mari Karvonen
Käännös, tekstitys H Ouramo
Bassoklarinetti, baritonisaksofoni Linda Fredriksson

Tuottajat Suomen Benelux-instituutti / Kati Laakso, Emmi Salminen sekä työryhmä
Yhteistuotanto Helsingin Juhlaviikot



TAUSTATIETOA

”Minua kiinnosti katoaminen aiheena – ja katoaminen on minulle tuttua, joten aloin kirjoittaa tekstiä, josta lopulta tuli tekstikonsertti.” Kid Kokko kertoo esityksestä Teatterin tiedotuskeskuksen haastattelussa. Tinfo 09.09.2021









Lue lisää:

OHJELMISTO
ESPOONTEATTERI

KATOAMINEN – PASSIO
TARI DORIS, MERI EKOLA JA KID KOKKO 

* "Katoaminen – passio -teoksessa kovat normittavat rakennelmat katoavat ja aukeaa muun alue, joka on suojaisa ja tilava, jossa on tilaa olla. Teoksen läpi kulkee häkellyttävän voimakas ja voimaannuttava äänikonsertti, joka yhdistyy veistoksellisen kauniiseen valon ja usvan aaltoiluun.

Passio, urkukonsertti, jään humina, jäätikön liikkeet, niin pienet, niin näkymättömät, niin valtavat, liikahdukset. Nämä liikahdukset. Kaikki nämä liikahdukset. Ja sitten: kaikki on toisin. Nyt kaikki on toisin.

Esityksen teksti ja esiintyjä ovat jatkuvassa transitiossa, sen keskellä. Näyttämöllä säkkituoli on myös meri, tuulitakki on myös tuuli, jätesäkki on elävä ja ihmeellinen. Teos on kirkas ja pehmeä, mahtipontinen ja helposti lähestyttävä. Kaikki katoaa vain saadakseen tilaa olla toisin. "




Taustaa:

 "Olen ei-binäärinen transihminen, ja kokemus näkymättömyydestä, väärinsanoitetuksi tulemisesta ja väärin nähtynä olemisesta on välillä todella vahva. Se, ettei asetu binääreihin, tai normeihin, vaan luo oman tilan, on yhtäältä voimaannuttavaa ja toisaalta sen myötä tuleva näkymättömyys on sekä suojaava että sortava. Minua kiinnosti, ja kiinnostaa yhä ryhtyä tutkimaan tätä katoamista. Mitä jos katoamiseen tarkentaa katseen todella tarkkaan, mitä se on? Mikä kaikki voi kadota? Mitä rakenteiden ulkopuolelta löytyy? Mitä jos kovat rakenteet katoavat – ja kaikki muut – millainen aukea siitä syntyy? Millaiset tuulet siellä puhaltavat? Minkälaisia heiniä siellä kasvaa?
Minkälaista siellä on olla? Haluan tehdä tilaa sellaiselle olemiselle. " 


Kid Kokon, Tari Doriksen, Meri Ekolan ja työryhmän teos Katoaminen - passio sai ensi-iltansa viime vuoden syyskuussa Helsingissä.


Esitys vieraili Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa ensi viikolla pe 9.9. klo 19 ja la 10.9. klo 15. Lippujen hinta on kaikille 10 €. 



 Lue juttu TINFO:n sivuilla 👉 https://www.tinfo.fi/fi/Kid-Kokko-mita-
kuuluu