Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

torstai 28. marraskuuta 2019

Leipäteatterin feminististä skifiä, hiekkaa pöllyttävää klovneriaa ja hulluja tiedenaisia: Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitus -näytelmä

Kesäteatterin taso on noussut: eilen Leipäteatterin feministinen näytelmä Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitus oli niin Conan Doylea kuin Douglas Adamsiakin, jotka mainitaan käsiohjelmasa. Vuan kesäteatteribingowsa en saanut yhtään rastia, varikset vain raakkuivat ennen. Lasketaanko se mukaan...

Tänään 24.07. Leipäteatterin Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitus -näytelmä ehkäpä vika kertaa, ah: feminististä skifiä, hiekkaa pöllyttävää klovneriaa ja hulluja tiedenaisia. Ihmisiä. Kaffila Bokvillan, Hellsinki klo 19. Olin siellä, enkä ollut suorakulmio.

Suosittelen hyytävästi ja vietävästi Leipäteatterin Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitusta, tsekkaapas tuleeko kesäteatteribingo-lappu täyteen vai mennäänkö ihan uusiin ulottuvuuksiin... No mentiin.

Lähdin ex tempore kesäteatteriin, kuinkahan monta ruksia tulee bingossa? Leipäteatterin Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitus. Näyttää olevan henkistä jatkoa helmikuiselle Tohtori Jekyllile ja Herra Hydelle. Mitä mainion keidas teatterille.

Oikein kaunis valkoinen puuhuvila, jonka puutarhassa näytelmä, joka täyttää Bechdelin testit mennen tullen..

Lähdin tähän kesäteatterin näytelmään ihan ex tempore, naamakirjassa sitä mainostettiin. Sherlock Holmes ja näyttelijöinä kolme nuorta naista. Ja herätyskello.

Onko tänä steampunkkia vai aikamatka. Ajatukset veivät helmikuiseen tohtori Jekyllin ja herra Hyden näytelmään, jossa kaksi nuorta naista teki kaikki roolit. Leipäteatterin Sherlockissa kolme naista vetää kaikki roolit. Tuntuu, että heitä on enemmänkin.

Lavalla on kolme Sherlockia, kolme Watsonia ja kolme Adleria. Vähintään.

Heti alussa olo tuntuu hyvältä kun teoksessa on samaa vetoa kuin feministisessä uudessa Doctor Whossa. Kaikkia seikkailuita ei tarvi veivata samasta seksistisestä poikien näkökulmasta.

Näyttelijät risteilevät sukupuolesta toiseen, osin androgyynisinä, osin kyynisinä. Ja mustin huulin.

Tai tarkennuksena tumman ruskein huulin,ettei tähän voi Andrew Eldritchin mustan mustasta hatusta vetää mitään post punk ja gootti -elementtiä.

Onko tämä steampunkkia kun kuvassa ja näyttämöllä näkyy herätyskello, pronssin värinen, ehkä. Jonka sisällä on ratas, jos toinenkin.

Mihin olemme matkalla.

Käsiohjelmassa kumarretaan Conan Doylen lisäksi myös Douglas Adamsin suuntaan. Onhan tämä skifiä, feminististä rikostarinaa, dekkaria ja aikamatkaa.

Mutta mihin ulottuvuuteen voi mennä, ja kenellä om etuoikeus. Muuttaa ajankulua vai ajan kulkua, ovatko eri sanoja.

Persoonallisuudesta liu'utaan toiseen nopeasti.

Miljöönä on kaunis valkoinen puuhuvila. Joka voi edustaa monta asiaa, romantiikkaa, rappiota, rappioromantiikkaa, dekkaria, riistoa. Istumme varakkaassa puutarhassa.

Musiikki on retroa syntsaa, jonka on säveltänyt yksi näyttelijöistä,  Sonja Arffman.

Erikoismainintana Watsonin klovneria, joka muistutti Marc Gassotin klovneriaa. Tosin en ole muuta klovneriaa nähnytkään. Ainakaan teatterissa.

Samoin yksi sivuhenkilö pisti silmään. Järkälemäinen pahan kätyri vihreäraitaisessa puserossaan.

Näin tämän vaparilla, kiitän.

Tämä on siinä mielessä kovan onnen kirjoitus, alkuperäinen teksti oli kyllä parilla puhelimella, ja sähköpostissa ja koneilla ja kovalevyillä, mutta matkalaukkuelämää viettäneenä en ehtinyt julkaista kuin vasta nyt.

Näytökset ovat loppuneet, myös kiertävä esitys, mutta mikä ettei joskus uudelleen, ja kesällä keinussa kerran.

Miltähän tämä näyttäisi pakkasella ja lumessa. Pimeässä ja sateessa. Kuin kuunnelma, vienosti valaistu.

Tai vaikka metrotunnelissa, sellaisessa hylätyssä.

leipäteatteri


Tekijäloota

eli työryhmä

Ohjaus ja käsikirjoitus - Jussi Järvilehto
Lavalla - Sonja Arffman, Iida-Sofia Luusua, Justiina Saari
Musiikki - Sonja Arffman
Tuotanto - Iida-Sofia Luusua, Justiina Saari
Lavastus, puvustus, tarpeisto - työryhmä
Kuvat - Elisa Kohtanen





Tässä produktion virallisia kuvia:







Lue lisää Leipäteattein sivulta:


" Leipäteatterin esikoisproduktio tarjoaa kunnianhimoista kesäteatteria!

Bokvillanin huvilan valtaa vinksahtanut, tuore versio kirjallisuuden ehkä käsitellyimästä sankarihahmosta. Sherlock Holmes: eli merkityksettömyyden arvoitus hakee inspiraationsa Sir Arthur Conan Doylen alkuperäisteoksista ja tuoreemmista jännitys- ja mysteeriteoksista.

Leikkisällä otteella esitys saa mestarietsivänkin pohtimaan omaa merkitystään laajemman maailmankaikkeuden edessä, kun aika ja todellisuus hajoavat paloiksi. Tapahtunutta ei voi koskaan muuttaa, ellei ole tarpeeksi älykäs. Ehkä kohtalo onkin vain niille, jotka eivät kykene astumaan sen yläpuolelle.

"Kyvyttömyys hallita kohtaloa on vain heikkoutta, kyvyttömyyttä ymmärtää tapahtumien yksityiskohtia.”
linkistä


Lue lisää Myhelsinki sivulta:


" Leipäteatterin esikoisproduktio tarjoaa kunnianhimoista kesäteatteria.

Bokvillanin huvilan valtaa vinksahtanut, tuore versio kirjallisuuden ehkä käsitellyimästä sankarihahmosta. Sherlock Holmes eli merkityksettömyyden arvoitus hakee inspiraationsa Sir Arthur Conan Doylen alkuperäisteoksista ja tuoreemmista jännitys- ja mysteeriteoksista.

Leikkisällä otteella esitys saa mestarietsivänkin pohtimaan omaa merkitystään laajemman maailmankaikkeuden edessä, kun aika ja todellisuus hajoavat paloiksi. Tapahtunutta ei voi koskaan muuttaa, ellei ole tarpeeksi älykäs. Ehkä kohtalo onkin vain niille, jotka eivät kykene astumaan sen yläpuolelle.

Bokvillanin kahvila ja puutarha 3.7.-1.8.
linkistä





Viideoita trailereita juutuupissa:





Alla omia kuviani ja printskriinejä:


Helsingissä on kauniita kahviloita, joissa on varaa istua, ainakin kerran kesässä. Mirrit lepäävät aidalla.


 #SherlockHolmesjamerkityksettömyydenArvoitus #kesäteatteribingo


sosialistisesta mediastani:


Leipäteatterin esityksen spesuna yksi koominen Watson, jonka venkuilu ja uhritiutuminen oli klovneriaa, sekä sivuhenkilö kömpelö kaapinkokoinen kätyri vihreäraitaisessa paidassaan. Olemme rikostarinassa, joka ei ole lineaarinen eikä binäärinen vai onko...



Leipäteatterin Sherlock Holmes ja merkityksettömyyden arvoitus virkisti vehreässä puutarhassa Kahvila Bokvillanissa 24.07. Feministisen Doctor Whon kaltainen piristysruiske seksiseen skifiin. Lavalla oli monta Sherlockia, Watsonia ja Adleria, eri ulottuvuuksissa kysyttiin mikä on minuus, ja milloin... Lähdin ex tempore kesäteatteriin ennen esitystä mietin, kuinka monta ruksia tulee #kesäteatteribingo'lappuun. Silloin esityksen kuva muistutti helmikuusta tohtori Jekyll ja mister Hyde -näytelmää, jonka esitti kaksi nuorta naista. Tässä esityksessä on nuoria naisia kolme kappaletta - vaikka heitä tuntuu olevan enemmänkin. Leipäteatterin esityksen spesuna yksi koominen Watson, jonka venkuilu ja uhritiutuminen oli klovneriaa, sekä sivuhenkilö kömpelö kaapinkokoinen kätyri vihreäraitaisessa paidassaan. Olemme rikostarinassa, joka ei ole lineaarinen eikä binäärinen vai onko... #leipäteatteri @leipateatteri #SherlockHolmesjamerkityksettömyydenArvoitus #skifi #Sherlock #feminismi #teatteri #teatterinlumoa #teatterissa #theater #theatre #perfect Kirjoitan tuonnempana Teatterin lumoa -blogiini. @kaffilabokvillan #kaffilabokvillan. #teatterinlumoa2019.
Henkilön Valokuvataiteilija (@satuylavaara) jakama julkaisu