Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

torstai 16. huhtikuuta 2020

Meidän muisti toimii tiettyyn rajaan asti, sitten historiantutkijat jatkaa. Paavo Westerberg ja näytelmä Sinivalas Lavaklubilla 03.03.2020

Tekijöt esiin! tapahtumassa Taina West haastattelee Paavo Westerbergiä Lavaklubilla 03.03.2020 tuoreen näytelmän Sinivalaan osalta. Paavo Westerbergin Sinivalas:

Meidän muisti toimii tiettyyn rajaan asti, sitten historiantutkijat jatkaa.

Luovuuteen kotona kannustettu, isä teki töitä kotona. Äiti historiantutkija. Kirjoituskoneaika, kone kun naputti, eli toi rahaa kotiin.

Miten sietää kuolevaisuutta, miten selvitä? Kirjoittaminen jeesaa, vaikka yksinäistä itse tapahtuma. Kontaktinkokemus suuri. Yhteyttävä.

Mitä on olla kotikirjailija Kansiksessa. Luottonäyttelijät. Pakan sekoittaminen. Roolittaa rohkeasti. Tietyn kieliopin luominen. Mametin ohjaajan erhe kun euroimigrantti on tulossa Amerikkaan laivaan kannella, ja on aaltoliikettä, 1800-luvulla, imigrantti niiaa mukana, ja luulee, että aiheuttaa liikkeen. Rock the boat.

Dialogista, ja toisista ihmisistä kaikki lähtee. Luottonäyttelijät tekevät Westerbergistä paremman taiteilijan, rohkeamman. Kohtaaminen, rehellisyys ja oman persoonan peliin laittaminen, siitä tulee hyvä ohjaaja. Toimin teoksen ehdoilla.

Leffat. Paha maa ja valkea kaupunki palkittu Viulisti. Miksi juuri Viulisti päähenkilö? Käsikirjoittaja halusi, käsitellä valtaa taiteen miljöössä, taiteen maailmassa. Viulunsoitto suuri harjoittelu. Visuaalisesti hieno, sävellykset. Käsittelee luopumisesta, ammatista luopuminen, onnettomuuden jälkeen. Kaksi sormea ei toimi enää. Olavi Uusivirta opetteli soittamaan. Pitkä harjoitusaika, puoli vuotta. Myös tehtiin kunnianhimoisesti. Kunnianhimo oli myös yksi teema.

Lapsuuden ihanneammatit?
Yksityisetsivä, luonnonsuojelija ja divarinpitävä.

Oletko nähnyt valaita. En, vain delfiinejä.

Sinivalaan sydän on ison auton kokoinen. 1964 rauhoitettu Mutta ällöt maat tappavat sinivalaita. Muka tieteellisistä syistä.

Sinivalas olohuoneessa. Perhe mahtailee traumoillaan. Suuria, valtavia traumoja. Muuttumisen pelko. 1800-luvun lopussa mies ehkä pelastautui valaan vatsasta.

Valaat ovat valtavia hiilinieluja. Mitä jos sinulta vietäisiin xx

Suuri kiitollisuus tehdä mitä tykkää. Toisaalta haave vapaaksi siitä. Eräoppaana. Vaikka omassa työssä vapaus. Identiteetti, joka ei olisi ulkoiseen. Ei lappuja. Ei määrittelyjä.

Mitä muita sulla on ollut ammatteja? Rahalähetti. Rahan kuljettava, kun edellinen oli kavaltanut.

Isän isä keksi Elannon nimen. Vau.

© Satu Ylavaara Photography 2020



Tässä upotettuna tuo haastattelu Kansallisteatron fb_sivulta:








© Satu Ylavaara Photography 2020
Paavo Westerberg ja Sinivalas, hyvät puheet paremmalla äänellä ja kokonaisuutena Kansiksen fb:ssä. Huomenna enskari, kantaesitys ja muuta juhlittavaa #kansallisteatteri2020 pic.twitter.com/DQ1upELU8o — Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) March 3, 2020