Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini
tiistai 18. helmikuuta 2025
Tulossa teatteriin: Helsingin Kaupunginteatteri. Meri Valkama – Tuomas Timonen Sinun, Margot. Kun ideaali murtuu
Menossa teatteriin: Turun Kaupunginteatterissa Macbeth William Shakespeare ⭐⭐⭐⭐ 15.02.2025
Macbeth
William Shakespeare ⭐⭐⭐⭐ 15.02.2025
Tyylilaji Draama
Kesto 2 t 30 min
Näyttämö Päänäyttämö
Ensi-ilta 31.1.2025
Tuotanto Oma tuotanto
Macbeth 15022025
Matinea
Ennen verhojen aikaisua ajattelin kuinka Eero Aho oli edellisen kerran Turun kaupunginteatterin päälavalla teoksessa Hamlet. Olikohan se ennen koronaa. Ajattelin elokuvaa The Northman, joka kertoo Amlethin tarinan, josta Viljami Säkinperä muokkasi Hamletin. Verinen leffa The Northman, joka nähtiin ennakkoon Night Visions genre-elokuvien festareilla, tuli yllättäen mieleen uudelleen kun esirippu avautui, ja näille lavan yläosassa valkokankaan jossa pyöri taisteluvideo. Kohtaus sodasta. Joka näytti elokuvalta The Northman...
Turun Kaupunginteatterin Macbeth on tarkoituksellisen kylmä, niukasti sisustettu, askeettisesti lavastettu tarina vallanhimosta, tarina, joka ei vanhene. Tulin esitykseen Ukrainan mielenosoituksen kautta, miekkari oli Aurajoella. Julisteessa muisteltiin Stalinin aiheuttamaa nälänhätää Ukrainassa.
Goottilaiset kulissit huokuvat aavelinnan kosteaa kylmyyttä, jatkuvassa hämärässä linnassa kolhoilla tyhjillä käytävillä tuntee tuulen ulvonnan, vaikka äänitehoissa tuuli ulvo ei ollenkaan. Avarat jylhät tilat kuin kutsuvat henkiä, tai kalvavat väkivaltaisten tekojen tekijöiden syyllisyyttä, ja omaatuntoa. Massiivinen takka ja pylväät muistuttavat Marlene Dietrichin elokuvaa jossa hän on Katariina Suuri. Onko kulisseilla viittaus Potemkinin kulisseihin.
The Northman -leffa häipyy mielestä kun olemme Macbethin ajassa. Tärkeät kolme naurava noitaa ovat kuin sirkusväkeä iloiselta 20-luvulta ja kieltolain aikaan.
Katsoin päivänäytöksen omalla rahalla, mutta iltanäytökseen sain lipun Turun kaupunginteatterilta, kiitos siitä!
Jatkuu huomenna
Taustaa Turun kt:n sivulta :
» Macbeth
Hornaan sopusointu, valta ahneudelle
Vallanhimo, petollisuus, hulluus ja kuolema. Kas siinä ainekset ankaraan oppituntiimme ihmisyydestä.
Shakespearen klassikko kirkastaa ihmisyyden nurjat puolet näyttämölle voimalla, joka tuntuu sisuskaluissa vielä vuosisatojen jälkeenkin. Kuninkaaksi halajavan Macbethin ja häntä juonissaan kannustavan Lady Macbethin verinen tarina näyttää, kuinka vähän tarvitaan siihen, että ihminen on valmis uhraamaan arvokkuutensa ja moraalinsa.
”Jos vallantahto vääristyy vallanhimoksi, se alkaa väistämättä rappeuttaa kantajaansa. Macbethissa pyrin paisuttamaan tuon ilmiön kuvauksen äärimmilleen, jopa tarantinomaisiin mittasuhteisiin joissa ironia, kauhu ja koomisuus alkavat lyödä kättä todellisuuden kanssa.”
– ohjaaja Kari Heiskanen
Klassikko, joka on nähtävä
William Shakespearen skottilainen näytelmä 1600-luvulta saa tuoretta virtaa Kari Heiskasen ohjauksena. Luvassa on synkkää lunastusta, kun Macbeth alkaa uskoa ennustukseen, jonka mukaan hän voisi nousta kuninkaaksi. Povaus saa miehen luisumaan petokseen, josta ei enää peräännytä. Eero Aho tekee Macbethin roolissa näyttävän paluun Turkuun Hamletin ja Don Juanin suosion jälkeen. Häntä rikokseen usuttavana vaimona nähdään Riitta Salminen. Näytelmän suomennos on Matti Rossin.
Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.
Tekijäkaartista
Tekijät
Teksti
William Shakespeare
Suomennos
Matti Rossi
Ohjaus
Kari Heiskanen
Lavastussuunnittelu
Jani Uljas
Pukusuunnittelu
Tuomas Lampinen
Äänisuunnittelu
Eetu Karioja
Valosuunnittelu
Riku Rämä
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu
Saara Tawast
Näyttelijät
Eero Aho
Riitta Salminen
Asta Sveholm
Ulla Reinikainen
Ulla Koivuranta
Mika Kujala
Kirsi Tarvainen
Stefan Karlsson
Sami Lalou
Antti Peltola
Viljo Kiukkonen
Kuutti Viljainen
Aatos Höglund
Esko Lehtonen
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.
Väliaika
Esitys sisältää väliajan
Ikäsuositus 13
Ärsykkeet
Esityksessä käytetään paljon teatterisavua ja voimakkaita valoja, ja näytetään väkivaltaa ja verta
Yleisötyö:
Teosavaus: Macbeth
Ystävänpäivän afterwork vietettiin yhdessä Kari Heiskasen ja Eero Ahon kanssa teatterila Macbeth-esitystä avaten.
Katso tallenneAvautuu uuteen välilehteen
Tekijöiden kertomaa
Ei sitä saa sanoa!
Artikkeli
10.01.2025
Teatteriin ja etenkin tiettyyn esitykseen liittyy paljon uskomuksia, jopa kirous. Lue mitä ”teatterin taika” voi myös tarkoittaa, kun oikein taikauskoiseksi heittäydytään.
Lue lisää
Klassikot ovat ikuisesti ajankohtaisia
HS mainosartikkeli
02.12.2024
Miksi Shakespearen näytelmät jylläävät yhä ohjelmistoissa? Meillä Turun Kaupunginteatterissa nähdään Macbeth, Svenska Teaternissa Hamlet, Åbo Svenska Teaterissa Romeo ja Julia…
Lue lisää
Eero Aho palaa Turkuun!
Haastattelu
17.09.2024
Hornaan sopusointu, valta ahneudelle! Keväällä 2025 on luvassa Eeron suosikki Shakespeare-näytelmistä, Macbeth.
Lue lisää
Esitys mediassa
Kiehtovan kaoottinen murhaballadi flirttailee viihdekuvastojen kanssa
Arvio Turun Sanomissa (vain tilaajille), julkaistu 1.2.2025
”Esityksen viihteellinen intertekstuaalisuus tekee kokonaisuudesta kiehtovan kaaoksen, joka tasapainottelee sen kysymyksen äärellä, onko Shakespeare korkeaa vai populaaria kulttuuria. Shakespearen näytelmien kielelliset ansiot, universaalit tarinat ja eheät rakenteet taipuvat sekä suureksi taiteeksi että hyväksi viihteeksi, ja siksi olenkin iloinen siitä, että Heiskasen sovitus tarttuu molempiin näkökulmiin.”
Lue lisää Kiehtovan kaoottinen murhaballadi flirttailee viihdekuvastojen kanssa, Avautuu uuteen välilehteen
Eero Aho ja Riitta Salminen Huomenta Suomessa
Haastattelu, kesto 9 min 38 s, julkaistu 2.2.2025
Päärooleissa esiintyvät näyttelijät kertoivat suorassa lähetyksessä millaista Macbethia oli tehdä ja miten juuri ensi-iltansa saanut esitys on otettu vastaan.
Lue lisää Eero Aho ja Riitta Salminen Huomenta Suomessa, Avautuu uuteen välilehteen
Tulkinta vangitsee ja haastaa ajattelemaan nykymaailman menoa
Arvio Primadonnat-blogissa, julkaistu 4.2.2025
”Erityisen hienoa on, ettei esitys huku synkkyyteen, vaan se antaa tilaa myös huumorille ja absurdiudelle. Katselukokemus on äärimmäisen voimakas ja turvallisessa teatterisalissa voi kohdata tarinan kauhut ilman todellista uhkaa.”
Esteettömyys
Pyörätuolipaikat
Induktiosilmukka
Tulkkaus
Kaikkiin Turun Kaupunginteatterin tiloihin, patsi Päänäyttämön parvelle, on esteetön pääsy ja katsomoissamme on pyörätuolipaikat. Kaikissa teatterisaleissamme on käytössä äänensiirtojärjestelmänä IR-järjestelmä. Tulkkaus viittomakielelle voidaan järjestää, kun tulkkauksesta sovitaan hyvissä ajoin etukäteen teatterin kanssa.
Turun Kaupunginteatteri
Itäinen Rantakatu 14
20800 Turku
Miten toimii maailmanloppu Disney-musikaalissa? Menossa teatteriin: Juho Mantere – Henri Lyysaari: Uusi Eden. Helsingin Kaupunginteatteri
Juho Mantere – Henri Lyysaari
Uusi Eden
Maailmanlopun musikaalikomedia
Miten toimii maailmanloppu Disney-musikaalissa?
Parhaimmissa dystooppissa tarinoissa tärkeintä on uuden perheen, yhteisön löytäminen, tai säilyttäminen. Ja selviytyminen.
Tarina voisi olla esimerkki kultista.
Vallankumous syö lapsensa, Eläinten kapina, vallankumous
Alussa näyttää Rocky Horror Show'lta, kuin paikalla olisi Riff Raff ja Columbia. Toisaalta RHS oli kaunis versio punk-ajan Commedia dell'artesta.
Feminiini ja maskuliini.
Keskiössä, spottivaloissa ja päähenkilönä on feminiini eli tyttö, nainen, joka on lyhythiuksinen ja dominoiva, aloitteen tekijä, aktiivnen. Vahva, sinnikäs, luova. Suuri näyttelijä. Hän haluaa näyttelijäksi, vaikka maailma ympäriltä on tuhoutunut, tuhottu.
Hänen vastaparinaan on poika, joka on ujo. Onko hän vastahakoinen pelastaja kuten Neo teoksessa Matrix? Pojalla on pitkät hiukset, hän on maailmanlopun pitsapoika, lähetti. Hän välttää konflikteja.
Jatkan tekstiä tuonnempana.
Näin esityksen 08.02.2025
Sain lipun Helsingin kaupunginteatterilta, kiitos siitä!
Esityksen juliste ja pressikuva on vuoden vaikuttavin
Studio Pasila – Ratamestarinkatu 5
Ensi-ilta 5.2.2025
Kesto n. 2 t 40 min, sis. väliajan
Esityksessä käytetään vilkkuvia valoja.
Esitys on suunnattu aikuisille. Emme suosittele esitystä alle 13-vuotiaille.
Helsingin Kaupunginteatteri – Uusi Eden – Kuvassa Tiina Peltonen, Miiko Toiviainen, Anna-Sofia Tuominen – Kuva Otto-Ville VäätäinenHelsingin Kaupunginteatteri – Uusi Eden – Kuvassa Tiina Peltonen, Miiko Toiviainen, Anna-Sofia Tuominen – Kuva Otto-Ville Väätäinen
Lue taustaa ja speksit Helsingin kaupunginteatterin sivulta:
" Uusi Eden on karnevalistinen musikaalikomedia maailmanlopun jälkeisestä Pasilasta. Hillittömän hauskassa show’ssa Juho Mantereen groteski ote kohtaa Disney-musikaalin hengen.
Globaali ydinsota on pyyhkinyt planeetan yli, mutta sattuman oikusta eräs teatteri Pasilassa henkilökuntineen on säästynyt tuholta. Kun teatterilaisten vanhat ammatit osoittautuvat hyödyttömiksi post-apokalyptisessä todellisuudessa, he aloittavat neuvokkaan talkkarinsa johdolla uuden elämän rakennusprojektin.
Vanhan teatterin raunioille syntyy yhteisö, jota he kutsuvat Uudeksi Edeniksi. Yhdessä he vannovat, etteivät koskaan toista menneisyyden virheitä — mutta pian käy ilmi, ettei paratiisissakaan kaikki ole täydellistä.
Entinen näyttelijäopiskelija Sonja haaveilee edelleen roolista, jota ei koskaan saanut, ja ex-pizzakuski Petteri unelmoi saavuttamattomasta rakkaudesta. Samaan aikaan Edenin johtajaksi nousseella talkkarilla on salaisuus, joka uhkaa murentaa koko yhteisön.
Teatterissa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat sallittuja, mutta missä kulkee raja, kun kyseessä on oma selviytyminen ja usko parempaan tulevaisuuteen?
Uusi Eden yhdistää mustan huumorin, ajankohtaiset teemat ja sykähdyttävän musiikin tavalla, jota et ole ennen kokenut. Se on hengästyttävän hauska ja sydäntäsärkevän kaunis tarina toivosta ja rakkaudesta — sekä siitä, miten pitkälle olemme valmiita menemään kamppailussa paremman maailman puolesta.
Musikaalin on kirjoittanut ja ohjannut Juho Mantere, jonka edellinen teos ”Uuteen nousuun – Laman lasten elämä ja teot” kohosi teatteritapaukseksi Q-teatterissa. Musiikin on säveltänyt Henri Lyysaari, yksi nuoren polven lupaavimmista säveltäjistä.
Uusi Eden on Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin yhteistuotanto.
Musikaali on Teatterin vihreä kirja -kokeilutuotanto. "
käsiohjelma verkossa
Tekijäkaartista
Tekijät
Miiko Toiviainen (vier.)
Petteri
Anna-Sofia Tuominen (vier.)
Sonja
Tiina Peltonen
Äiti
Niki Rautén (vier.)
Tuisku
Ushma Olava (vier.)
Kokki
Leenamari Unho
Puvustaja
Unto Nuora
Kylän vanhin
Mikko Vihma
Dorka Marco/Roudari
Henri Lyysaari
Kapellimestari ja kosketinsoittimet
Ossi Maristo
Kitara 1
Atte Aho
Kitara 2
Maria Lamminen
Basso 1
Saija Hostikka
Basso 2
Juhana Kiiski
Rummut
Juho Mantere
Käsikirjoitus, ohjaus sekä laulujen sanat
Henri Lyysaari
Sävellys ja laulujen sanat
Johanna Elovaara
Koreografia ja ohjaajan assistentti
Työryhmä
Koreografia
William Iles
Lavastus ja valosuunnittelu
Riina Leea Nieminen
Pukusuunnittelu
Jaakko Virmavirta
Äänisuunnittelu
Aino Hyttinen
Naamioinnin suunnittelu
Ari-Pekka Lahti
Vastuudramaturgi
Agency North
Oikeuksien valvoja
Näyttämö
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5, 00520 Helsinki
Taustaa
" Riemukas ja karnevalistinen dystopia
Ohjaaja Juho Mantereen ja säveltäjä Henri Lyysaaren haastattelu.
Maailma on tuhoutunut, ja ainoastaan erään teatterin työntekijät ovat onnistuneet selviämään hengissä. He ryhtyvät rakentamaan uutta, parempaa yhteisöä – heidän Edeniään – mutta päätyvät toistamaan kaikki ihmiskunnan vanhat virheet.
Lue lisää
Maailmanlopun musikaalissa betoni on pahvia ja muusikot patinoitu – Suomen suurin tähtää vihreisiin teatterituotantoihin
YLE
Ylen artikkeli Uudesta Edenistä ja Teatterin vihreästä kirjasta.
Lue lisää
Kuuntele Uusi Eden -musikaalin musiikkia
Spotify
Spotifyssa voi kuunnella Uusi Eden -musikaalin biisejä.
Tulossa teatteriin: Veljeni Leijonamieli Helsingin Kaupunginteatterilla
Astrid Lindgren
Veljeni Leijonamieli
Rakastettu klassikkosatu
Suuri näyttämö – Eläintarhantie 5
Ensi-ilta 17.10.2024
Noin 2 t 30 min, sis. väliajan
Suosittelemme esitystä yli 9-vuotiaille.
”Nyt me kerromme tarinan veljeksistä, Kaarle ja Joonatan Leijonasta, ja siitä kuinka heistä tuli Leijonamieliä. Tämä tarina on niin kuin satu, ja vähän myös kummitusjuttu, mutta kaikki on kuitenkin totta.”
" Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli on rakastettu klassikkosatu, maaginen fantasia veljeksistä, jotka kantavat toisiaan vaikeuksien yli. Se on tarina veljeydestä ja rakkaudesta, huikea seikkailu, jossa jokainen löytää rohkeutensa.
Veljeni Leijonamieli kertoo kahdesta veljeksestä, Korpusta (Alexander Wendelin) ja Joonatanista (Mikko Kauppila). Isoveli Joonatan kuolee pelastaessaan sairasta veljeään Korppua tulipalolta, ja pian menehtyy myös Korppu. Veljekset matkaavat lyhyen maanpäällisen elämänsä jälkeen kauniiseen maahan, Nangijalaan, jossa he taistelevat yhdessä pahan voimia vastaan. Matkasta tulee huima ja jännittävä seikkailu, jonka aikana pelokkaasta Korpusta kasvaa rohkea Leijonamieli.
Veljeni Leijonamieli kertoo surusta kauniisti ja kasvaa maagiseksi fantasiaseikkailuksi, joka on täynnä rohkeutta ja toivoa. Se kertoo valtavasta rakkaudesta, joka voittaa pelot ja jopa kuoleman.
Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamielen suurelle näyttämölle ohjaa Jakob Höglund. Esitys yhdistelee musiikkiteatteria, nukketeatteria ja koreografiaa fantastiseksi, visuaalisesti henkeäsalpaavaksi kokonaisuudeksi. "
Esityskieli on suomi.
Kaikki Veljeni Leijonamieli -esitykset tekstitetään suomeksi / Alla Veljeni Leijonamieli -föreställningar textas på svenska / All Veljeni Leijonamieli -performances are subtitled in English.
käsiohjelma verkossa
Ti 18.2.2025 18:30
Suuri näyttämö
Loppuunmyyty
Tekijäloota
Tekijät
Mikko Kauppila
JOONATAN
Alexander Wendelin
KORPPU
Lumi Aunio (vier.)
ENSEMBLE
Ulriikka Heikinheimo
ENSEMBLE
Sofia Hilli
ENSEMBLE
Tuukka Leppänen
JUSSI
Lasse Lipponen
ENSEMBLE
Pekka Louhio
ENSEMBLE
Kai Lähdesmäki
HUBERT
Sanna Majuri
SOFIA
Reetta Moilanen (vier.)
ENSEMBLE
Unto Nuora
PERTTU
Samuli Pajunen
KADER / ORVAR
Mikko Paloniemi
ENSEMBLE
Tiina Peltonen
ANTONIA / OPETTAJA
Elena Rekola (vier.)
VEDER
Inka Tiitinen
ENSEMBLE
Riina Tikkanen (vier.)
ENSEMBLE
Senni Valtonen (vier.)
Muusikko ja musiikin harjoitus
Joachim Wigelius
MATIAS
Sulje
Alexander Mørk-Eidem
Dramatisointi
Jakob Höglund
Ohjaus
Jakob Höglund ja työryhmä
Koreografia
Johanna Elovaara
Ohjaajan ja koreografin assistentti
Rasmus Arikka
Tekstin sovitus, käännös ja laulutekstit
Stefan Johansson
Sävellys ja äänisuunnittelu
Vilma Mattila
Lavastus
Heidi Wikar
Pukusuunnittelu
Toni Haaranen
Valo- ja videosuunnittelu
William Iles
Valo- ja videosuunnittelu
Milja Mensonen
Naamioinnin suunnittelu
Heini Maaranen
Nukkien suunnittelu
Jukka Nylund
Lauluvalmennus
Riku Suvitie
Apulaislavastaja
Ari-Pekka Lahti
Dramaturgi
Nordic Drama Corner
Esitysoikeuksien valvoja
Näyttämö
Suuri näyttämö
Eläintarhantie 5, 00530 Helsinki
Taustaa
Veljeni Leijonamieli – kun rakkaus voittaa kuoleman
Ohjaaja Jakob Höglundin haastattelu.
Syksyn koko perheen ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatterissa on Astrid Lindgrenin klassikkosatu Veljeni Leijonamieli, täysin uusissa vaatteissa ja äänimaailmoissa. Ohjaaja Jakob Höglund palaa juurilleen lastenteatterin luojana.
Lue lisää
Nuket näyttelevät merkittävää roolia Astrid Lindgrenin klassikossa Veljeni Leijonamieli
Ylen aamu
Nukettaja Riina Tikkanen ja nukkesuunnittelija Heini Maaranen kävivät Ylen aamun vieraina. haastattelu.
Lue lisää
Veljeni Leijonamieli on koskettava tarina kuolemasta, jota katsoessa voi itkeä yhdessä muun yleisön kanssa
Yle
Ylen artikkeli näytelmästä.
Lue lisää
Veljeni Leijonamielen tekijät Teatterinurkan haastattelussa
Teatterinurkka
haastattelu.