Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

perjantai 31. elokuuta 2018

Kinky boots toinen ennakko 29.8. hurmasi entisestään kuumana trooppisena yönä Helsingissä

Kaupunginteatterilla kaikki natsaa... Niin kuin 1. kerrallakin kuten Michael Monroe piisissään Old king's road kertoo, kuinka meidän entiset huudit muuttuvat. Tehtaista tulee lofteja etuoikeutetuille rikkaille. Kenellä on varaa ostaa käsityötä? Kenellä varaa maksaa käsityöläisen palkkoja? 1. ennakossa Ranta-Hesen silmät tuikkivat erityisesti, niin myös tänään mutta myös kajalin kera. Eilen Anna Victorian hienoin lavan valtaus oli Charlielle omistettu laulu, ja esitys muistutti Rocky Horror Showta paikoin. Tänään oli vielä enemmän virtaa ja tilaa, ja mieleen tuli John Watersin viisut mm Cry babyssä. Räyh... Yleisöstä kuului paikoin innostuneesti au ja ai.





 90-luvun seksimessuilla mies-stripparit esiintyivät tosi huonoin aikaan, hyvin varhain, ja hyvin kaukana yleisöstä. Drag show'kin oli. Valokuvia otin, filmiaikana. Viimeksi näin drag show esityksiä Linnanmäellä viime syksyllä Marko Vainion Divet shown. Oli hauskaa nähdä se Lintsin Estradilla jossa kakarat katseli pää vinossa. Sittemmin näin Rocky Horror Shown näin Suomessa kolmesti Kultsalla, ja kahdesti eturivissäkin. Ja tietysti Pride marssilla 2016.Rocky Horror Showta näin myös Lintsillä sitä ennen syksyllä 2016. Rocky Horror Picture Showta olen nähnyt 80-luvun lopusta lähtien elokuvateattereissa, ja Tim Curryn entre tohtori Frank-n-furterina on ikimuistoinen...

kotimainen Rocky Horror Show villitsi Lintsillä, Kultsalla ja tietty tässä Pridessä vuonna 2016

Rocky...



90-luvun drag show ja stripteasee
Marko Vainio DIVET SHOW


Viimeisin transvestiitti-rooli minkä näin oli ihanan Sean Beanin esittämä teoksessa Accused. Siinä oli kyse itsensä hyväksymisestä. Sinkkuelämää -sarjassa joka oli elitistinen, rasistinen, seksistinen, ja täynnä tyhmiä turkkiämmiä, mutta siinä oli usein drag Queeneja, mm prostituoituina, joita äijät tulivat painamaan maksusta salaa vaimoiltaan. Brittiläisessä lomasarjassa Benidorm oli vanhempi transvestiitti-rooli ( jota näytteli Näkemiin vaan muru -sarjan Tim Healy ) jota Lola varmaan kuvaisi Winston Churchilliks äitinsä alushousuissa...

Helsingin kaupunginteatterissa on ollut ristiinpukeutumista aiemminkin mm Rakastunut Shakespeare ja Suomen hauskin mies -näytelmissä. Ja mikäs siinä...

Lolan pitääkin olla räävitön, itsevarma jumalatar joka puhuu jauhot suuhun. Ole oma itsesi, sillä kaikki muut roolit on jo täytetty sanoi Lola lainaillen Oscar Wildeä joka oli aikamoinen etuoikeutettu prinsessa herne-tyynyn päällä. 

Musiikillisesti ja tunnelmallisesti oltiin sopivassa määrin (pieni) kotimaisessa junttiudessa ja junttidiskossa, siinä jossain Frederikin ja Anita Hirvosen välissä, Ruåtsinlaivalla, jossa on matala kynnys drag show'hun, ja muuhunkin joka ei välttämättä sijaitse omalla mukavuusalueella.. Anita Hirvosella on sellainen määrä virtaa että. Ja muistan Frederikin piisin miesstrippaajasta, joka oli Village Peoplen Y. M. C. A. Se että junttius tuntui ei siis ollut paha tai väärä asia, päinvastoin.

Charlie Pricen ja muun kenkätehtaan farkkuihin ja ruutupaitaan pukeutuneet - heidän musiikkinsa oli rouhevasti, ja luontevasti rock. Tango sopi pirtaan myös kuten leffoissa Piukat paikat ja Moulin Rouge.

Petrus Kähkönen Charliena ja Lauri Mikkola Lolana pelavat hyvon yhteen, ja joskus puoli kahteen, eli erikseen, laulavayt suohon, kannustavat, kiertävät ja kiehnäävät. Elokuvan aikoja sitten nähneenä aloin jo miettiä polymorfista tulevaisuutta heille laill tämän Wonder Womanin luojan, joka takuulla nautti joka päivä polymorfiastaan. Tai onko oikea titteli polyamoria.

1990-luvulla ei nyt ihan joka päivä ollut performanssi Lepakolla, mutta välillä: Plastic pony -yhteisö:







 1990-luvulla toteemieläimeni oli Sirkka Tälli, tuo elämää suurempi ihminen joka aina oli tip top:

Jayne County on suuria punk-ihmisiä, elämää suurempi diiva ja aktivisti: häneltä kuulin ensimmäisen Roseannen ala-arvoisen trasfobisen heiton ns huumorissa: tässä kuitenki Countyn suurempia hittejä, mikä asenne... :

Kuka saa esittä trans ja drag queen-rooleja? Minusta sekä Leea Klemola että Benedict Cumberbatch saivat esittää trans-roolinsa.


Tässä Benidormia ja taustoja:


Sean Bean ja accused:


Frederik teki levyn junttidiskon kunings, ja aliarvostettu nero Jaana Rinne teki sanat: miesstrippaaja ja Tohtori Fuckenstein


Michael Monroe ja haikea Old king´s road: kun meiltä viedään meidään huudit: kuink meillä ei ole enää varaa asua meidän huudeilla kun grynderit ostaa kaikki, ja pistää paskaks, ja vihaks:

John Watersin Cry baby -leffasta mm Please mister jailer:

ja kirsikkana kulhossa:

kirsikka-colaa ja Lo-laa, Kinksien klassikko:

ja kuinka tehdä entree: