Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Kuka tappoi bambin Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 02.09.2023.

Kuka tappoi bambin Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 02.09.2023. 

Monika Fagerholmin Vem dödade bambi? -romaanin lukemista olen vältellyt, koska se ei ole trilleri, eikä dekkari eikä nordic noir. Olen lukenut siitä 1/4. Suomeksi. 

Kuka tappoi bambin, mikä tappoi bambin, viattoman, viattomuuden. Kuka vei tulevaisuuden. Who killed bambi on myös tuttu Sex Pistols -slogan. 

Eilen matineassa, päivänäytöksessä nähty nykyesitys kysyy.



Helsingin Kaupunginteatteri - Kuka tappoi bambin? - Kuvassa: Misa Lommi, Pyry Nikkilä ja Jaakko Hutchings - Kuvaaja: Noora Geagea

Eilen oli Twitterissä, nykyisessä X:ssä, paljon retwiittejä kuinka suuri osa tytöistä joutuu seksuaalisen häirinnän kohteiksi.

Tämä tarina on neljästä hyvän perheen pojasta jotka joukkoraiskasivat tytön kellarissa. Vanhemmat, muu väki kellarin yläpuolella eivät tienneet asiasta.

Kun romaanissa on useampi ääni, ja se on pirstaloinen, kudelma, niin tässä näytelmäversiossa päähenkilönä, puhujana, näkökulmana on yksi pojista. Nykyesityksen näyttämö koostuu heijastavista, sileistä, hopeisista pinnoista. Ja katsoja jäykistyy kun kuulee jumputtavaa kovaa biittiä. Katsoja pelkää koska se kohtaus tulee.


Mutta tämä ei ole triggeröivä esitys.


Viime vuosina raiskausta ja sen aiheuttamaa traumaa, tragediaa, ( ja miksi poikia ei laiteta vastuuseen, ja mistä syystä,) on käsitelty mm Lupaava nuori nainen elokuvassa. 


Eilen somessa pyöri myös raiskauskulttuurin pyramidi, jossa alimmassa kerroksessa lukee : no pojat on poikia.


Esitykseen on valittu hyvännäköisiä, urheilullisia poikia, jotka vain virnuilevat. Vain yksi pojista on rikki.


Muistan katsoneeni Julie Taymorin ohjaaman elokuvan Titus vuodelta 1999, ja kuinka hän dvd:n ekstroissa tai kommenttiraidalla kertoo, miten käsikirjoitti ja ohjasi naisena, naisohjaajana, ohjaajana raiskauskohtauksen tähän Shakespearen tarinaan, kostotragediaan Titus Andronicus. Katsomisesta on kulunut kohta 20 vuotta. 



Suosittelen 🌟🌟🌟🌟

Kiitoksia lipusta Helsingin kaupunginteatterille. 



Monika Fagerholm – Pipsa Lonka

KUKA TAPPOI BAMBIN?

Voiko pahan unohtaa?




Tekijäloota:


Laura Jänisniemi

SUOMENNOS


Riikka Oksanen

OHJAUS


Justus Pienmunne

KOREOGRAFIA


Janne Vasama

LAVASTUS


Tiina Kaukanen

PUKUSUUNNITTELU


Kari Leppälä

VALOSUUNNITTELU


Eero Niemi

ÄÄNISUUNNITTELU


Maija Sillanpää

NAAMIOINNIN SUUNNITTELU


Henna Piirto

DRAMATURGI






 






Tekijät lavalla:


Elias Keränen (vier.)

COSMO


Heidi Herala

ANNELISE


Jaakko Hutchings (vier.)

GUSTEN 16 V.


Aksinja Lommi (vier.)

SAGA-LILL


Misa Lommi (vier.)

EMMY


Kari Mattila

ABBE


Pyry Nikkilä (vier.)

GUSTEN 26 V.


Justus Pienmunne

NATHAN


Leena Rapola

ANGELA






PIENI NÄYTTÄMÖ – Eläintarhantie 5

 Ensi-ilta 31.8.2023

 Noin 1 t 30 min, ei väliaikaa

 Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille





Lue lisää Helsingin kaupunginteatterin sivulta/

" Huvilakaupunki on idyllinen asuinalue, hyväosaisten ihmisten yhteisö. Se on pikkukaupunki, jossa kaikki tuntevat toisensa. Tai ainakin toistensa julkisivut.

Huvilakaupungin harmonia särkyy kerralla palasiksi, kun neljä hyväosaisen perheen poikaa syyllistyy järkyttävään väkivallantekoon kotibileissä. Hätääntynyt yhteisö haluaa unohtaa tragedian mahdollisimman nopeasti. Vaikka teko olisi miten hirvittävä, yhteisön harmonia on tärkeämpi.

Mutta Gustenia muistikuvat eivät jätä rauhaan. Hän tuntee olevansa ikuisesti sidoksissa pikkukaupungin ihmisiin. Millaisena elämä voi jatkua, jos on syyllistynyt johonkin niin kauheaan? Kuinka tapahtunut tragedia solmii Huvilakaupungin ihmiset toisiinsa ja voiko hirveiden asioiden yli todellisuudessa hypätä?

Monika Fagerholmin palkittu romaani Kuka tappoi bambin? on hypnoottinen kudelma, samaan aikaan brutaali ja lyyrisen kaunis. Romaanin dramatisoi suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kärkinimi Pipsa Lonka. "