Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

tiistai 21. marraskuuta 2023

Tänään olin kutsuvieraana myös teatterissa, Linnanmäellä, Suomen komediateatterilla oli vähintäänkin koskettava näytelmä Sekunnit ennen kaatumista

Tänään olin kutsuvieraana myös teatterissa, Linnanmäellä, Suomen komediateatterilla oli vähintäänkin koskettava näytelmä Sekunnit ennen kaatumista (Teatteriesitys sairastumisesta ja elämän haavoittuvuudesta). Hannele Cantellin kirjaan pohjautuva esitys. 21.11.2023 tänään oli myös tekijätapaaminen.

Prosessoin tätä vielä. Myös yleisön kohtaaminen jää mieleen. 

Työryhmä

Näyttelijät: Pinja Hahtola, Sari Havas, Ria Kataja, Minna Kivelä, Irina Pulkka ja Minna Puolanto

Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Elina Snicker

Dramaturgi: Heini Junkkaala

Valo- ja äänisuunnittelija: Saija Raskulla

Kirjailija: Hannele Cantell


Prosessoin yhä, ja itse blogiteksti on kirjoittamatta, samoin tunnelmat tekijätapaamisesta. Tälle esitykselle toivoisi lisää näytöksiä tulevaan, myös vammattomille ja lääkäreille, miten kohdata ihminen. Itse kukin.



Itse kirjaa en ole lukenut, eikä varaa ollut ostaa. Mutta ehkä sen luettavaksi saa jossain vaiheessa. 


Toteutuksena toimi minimaalisesti ja monin eri tavoin sukkahousut, vähän niin kuin Niksi-Pirkassa, mutta selkeänä jokapäiväisenä asuna. Josta muotoutui monenlaista, mm syksyn lehtiä ja turvaverkkoa. 

Toteutus tuntui paikoin hyvin aasialaiselta, uushenkiseltä, buddhalaiselta: maljoja kopautettiin isolla rumpukapulalla. Ja taisi esityksessä vierailla myös Kali, naispuolinen jumalatar. Vai kenenkö lonkerot olivat, Ursulanko? 







Ensin oli kirja, ja lukupiiri, josta työryhmä ajatteli, että kirjasta voisi tulla myös visuaalinen, esitys. Tekijätapaamisessa. 



Taustaa: " Sekunnit ennen kaatumista on teatteriesitys, joka käsittelee elämänmuutosta sairastumisen ja sitä seuranneen vammautumisen myötä. Se on koskettava ja kaunis kuvaus ihmisistä – sairastuneesta ja hänen läheisistään – muutoksen hetkellä. Esityksessä yhdistyvät henkilökohtaisuus ja yhteiskunnallisuus vaikuttavalla tavalla.

Kun keho pettää, myös ihmissuhteet muuttuvat. Terveestä, hyväkuntoisesta ihmisestä tulee autettava. Miten tämä heijastuu parisuhteeseen, perheeseen ja muuhun elämään? Teatteriesitys nostaa esiin kokemuksia ja tunteita, joista ei usein puhuta ääneen. Näitä ovat esimerkiksi häpeä, suru, pelko, avuttomuus, syyllisyys ja ulkopuolisuus. Samalla esitys on rakkaudenosoitus läheisille, ja se puhuu välittämisestä, myötätunnosta ja toivosta haurauden hetkellä.

Sekunnit ennen kaatumista -teatteriesitys ei rajaudu käsittelemään vain sairastumista, vaan se on monin tavoin samaistuttava. Yhdelle kaatuminen voi tarkoittaa rähmällään oloa ihmissuhteen päätyttyä, toiselle kipua ja häpeää, kun menettää työpaikan. Henkilökohtaisten kokemusten lisäksi teatteriesitys on yhteiskunnallinen kannanotto sairastuneiden ja vammaisten asemasta: Miksi heikossa asemassa olevat ihmiset ja vähemmistöt jäävät näkymättömiin ja syrjään – tulevat syrjityiksi? Ovatko esteettömyys ja saavutettavuus vain sanoja, jotka eivät kuitenkaan käytännön elämässä toteudu?

Esitys on vahva puheenvuoro myötätunnosta, joka on vaarassa hävitä yhteiskunnastamme. Esitys pohjautuu dosentti, kirjailija Hannele Cantellin samannimiseen teokseen Sekunnit ennen kaatumista (Tuumakustannus). Kirja palkittiin vuonna 2022 vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n Kunnia-Vimma-palkinnolla rohkeudesta esittää sairastumiseen liittyviä teemoja uudella tavalla, vaikeatkin tunteet huomioiden. "