lauantai 10. helmikuuta 2018

Toinen koti näytelmä Kansallisteatterissa veti hiljaiseksi. Ja äänekkääksi

Ensimmäinen näytös esittelee tämän porukan taiteilijat, näyttelijät ja muusikot joukkona, ryhmänä, paperittomana tai maahanmuuttajana, iraikilaisena, iranilaisena, kurdina, suomalaisena. Toinen näytös vapauttaa persoonallisuuden, ja nostaa esiin yksilöllisyyden, millaisia painotuksia taiteessamme teemme. Pienen näyttämön intiimissä tilassa Toinen koti - other home käytti aineksinaan vanhan ajan kotimaisia iltamia ja leikkiä rikkinäinen puhelin, ja muitakin ilmaisemisen, laulun keinoja.

On hirvittävää, että yhdelle tämän produktion esiintyjistä uhkaa karkoitus - hetkellä minä hyvänsä. Näyttele, laula henkesi edestä. Kuka määrää, määrittelee, koska on turvallista palata kotiin tai "kotiin"? Kun sukua on murhattu ja kidutettu, miksi minulle / sinulle olisi turvallista sinne palata?

Olemme samojen kysymysten äärellä kuin Kaupunginteatterin näytelmässä Suomen hauskin mies. On traagista ja hirtehistä myös se, että taiteilija / näyttelijä / laulaja lopettaa taiteen tekemisen, oman intohimonsa ja lahjakkuutensa, että säilyisi hengissä, tai koskemattomana. Älä ole enää näyttelijä. Miten sellaista käskyä voi totella?

Toinen koti näytelmä Kansallisteatterissa, Willensaunassa, veti hiljaiseksi. Vakavaksi. Ja äänekkääksiOhjelmavihkossa tai paperinivaskassa on tärkeä kuvateksti: tuon farsin kielen tekstin kääntänyttä ihmistä ei päästetty Suomeen... 
Tässä kuvia tuotantokauden esittelyistä ja muista häppeningeistä: Kiertunäyttämön Toinen koti esitys Kansallisteatterissa:


Kansallisteatterin tuotantokauden avajaiset 15.8.17


Tekijät:


NÄYTTELIJÄT JA TYÖRYHMÄ


Näyttämöllä
Islam Al-Badri, Haider Al-Mashhadani, Youssef A., Farqad CJ, Jalal Hajali, Kareem Haritani, Bakr Hasan, Jihad Nihad, Terhi Panula, Ali Saed, Harith Raad Salih, Walid Saheb, Sanna Salmenkallio, Soroush Seyedi, Faed Shakarchi ja Sabah Shukrallah

Ohjaus
Jussi Lehtonen

Esityskäsikirjoittaja
Kati Kaartinen

Lavastus ja pukusuunnittelu
Kati Lukka

Musiikki- ja äänidramaturgia
Sanna Salmenkallio

Valosuunnittelu
Harri Kejonen

Naamioinnin suunnittelu
Laura Sgureva

Videosuunnittelu
Ida Järvinen

Tuottaja
Maarit Kakkonen

Projektiassistentit
Jarkko Mikkola ja Jalal Hajali