Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

lauantai 9. lokakuuta 2021

No nyt näin lavalla Bob Dylanin, nuoren androgyynisen Bob Dylanin, eli Ryhmäteatterissa oli Jumalan sana. Näin muitakin harhoja. Tämä on kuulkaas kova

No nyt näin lavalla Bob Dylanin, nuoren androgyynisen Bob Dylanin, eli Ryhmäteatterissa oli Jumalan sana. Näin muitakin harhoja. Tämä on kuulkaas kova teatterisyksy. Hotakaisen mies, kriisi ja raha -trilogiasta, ehkä.

Tämä esitys ei kirvoita niin ekstaasiin kuin aiemmat Ryhmiksen esitykset, vaikka kaikki ainekset viiden tähden ja neljän tähden kokemukseen on.

Santtu Karvonen on Hotakaisen tekstin mukaan, jota en ole lukenut, tai tämän sovituksen mukaan tämä on suomalainen versio Dickensin Joululaulusta, Joulutarinasta, jossa itsekäs etuoikeuttettu kitsas mies kipuilee, kun kyyti tyssää Saariselällä. Ja tyhmään aamutelkkarin lähetykseen olis ehittävä.

Itsekkään, ahneen rikkaan pukupellen tarinasta tämä laajenee suuremmaksi kysymykseksi, mikä lopulta on tärkeää. Miksi se olisi kapitalismi, eli markkinavoimat, talous joka tulisi aina ensin. Tavallaan esitys kommentoi nykyaikaa, jossa lehtiin, ihan asiallisiin sanomalehtiin ja aikakauslehtiin revitään juttuja todellisista voittajista, jotka kehuvat, kuinka moneen vuoteen eivät ole pitäneet lommoo, ja kuinka työviikko on 68 tiimaa. Vai mitä nuo naurettavat, silti epäinhimilliset luvut olikaan, ja täysin turha uho itsensä tuhoamisesta kapitalismissa. 

Visuaalisesti olemme myös osittain tuonpuoleisessa, fantasiassa, muistoissa, harhoissa, toiveissa. 

Ajaako Manalan lautturi nykyää Jaguaarilla? Ovatko enkelit vai huuhaa tingelitangeli enkeliterapiaa korvavaloa kristallin palvontaa? 

Myös Lucinda Williams vierailee musisoiden mm sairaalan radiosta. Ajomiestä ei kuulla, ehkä.

Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen. 
Näin tämän vapaalipulla, kiitoksia siis siitä. 





Tell me how does it feel....

05.10.2021




Tekijäloota:

Dramatisointi ja ohjaus Juha Kukkonen
Perustuu Kari Hotakaisen romaaniin. 
Lavalla rooleissa pääpari Santtu Karvonen ja Robin Svartström, lisäksi Minna Suuronen, Saara Kotkaniemi ja Antti Heinonen.

Lavastaja K Rasila
Valosuunnittelija Ville Mäkelä
Äänisuunnittelija Jussi Kärkkäinen
Pukusuunnittelija Ninja Pasanen
Koreografi Janina Rajakangas
Valokuvat Mitro Härkönen 








Lue lisää Ryhmäteatterin sivulta:

”Me pelkäämme sitä, mitä emme voi nähdä. Me toivomme sitä, mitä ei voi saada. Me kaipaamme jotain, mutta emme osaa sanoa mitä. Peloissa, toiveissa ja haluissa olemme kuin markkinavoimat, siksi on kummallista, että emme osaa elää niiden kanssa, vaan pelkäämme niitä, tai lähinnä niiden reaktioita.”

Suorasanaisen, mutta julkisuutta karttavan markkinatalouden puolustajan Jukka Hopeaniemen (Santtu Karvonen) on päästävä nopeasti Lapista Helsinkiin suoraan uutislähetykseen, johon hän jostain syystä on lupautunut. Vallitsevassa tilanteessa ainoa keino päästä ajoissa lähetykseen on hänen edesmenneen isänsä entisen autokuskin Armas Kallion (Robin Svartström) ajama Jaguar. Pitkällä ja pimeällä matkalla Suomen halki ennättää kuunnella Bob Dylania ja Lucinda Williamsia, mutta myös kohdata itsensä – halusi sitä tai ei.

Juha Kukkosen dramatisoima ja ohjaama Jumalan sana on visuaalinen ja nokkela esitys matkasta oman pään sisään. Näytelmä perustuu vapaasti Kari Hotakaisen samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun romaaniin. "


Esityksen arvioitu kesto on noin 1,5 tuntia. Esityksessä ei ole väliaikaa.




" Työryhmä
Näytelmä perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun romaaniin. Hotakainen on palkittu kirjailija, jonka muita teoksia ovat muun muassa Buster Keaton – elämä ja teot (Savonia-palkinto ja Runeberg -ehdokkuus), Klassikko (Finlandia-ehdokas), Juoksuhaudantie (Finlandia-palkinto ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto), Huolimattomat (Finlandia-ehdokas), Ihmisen osa (Finlandia-ehdokas) ja Henkireikä (Finlandia-ehdokas). Vuonna 2013 tasavallan presidentti myönsi Hotakaiselle arvostetun Pro Finlandia -mitalin. Ryhmäteatteri on kerran aiemmin esittänyt sovituksen Hotakaisen romaanista. Juha Kukkosen dramatisoima Huolimattomat sai ensi-iltansa Ryhmäteatterissa vuonna 2012.

Näytelmän sovittaja ja esityksen ohjaaja Juha Kukkonen on Ryhmäteatterin johtaja. Kukkonen on työskennellyt Ryhmäteatterissa vakituisesti vuodesta 1997. Kukkonen on näyttelijä, mutta hän myös ohjaa paljon ja kirjoittaa sovituksia sekä dramatisointeja. Kukkosen viimeisimpiä ohjauksia Ryhmäteatterissa ovat muun muassa Elling, Idän pikajunan arvoitus, Yksi lensi yli käenpesän, Peer Gynt ja Usko, toivo, huijaus.

Näyttelijä Santtu Karvonen on Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä. Teatteritöiden ohessa Karvonen tekee rooleja elokuviin ja tv-sarjoihin. Viimeisimpiä kameratöitä ovat Pientä säätöä, Sunnuntailounas ja Onnela sekä elokuva Fingerpori. Karvonen palkittiin vuonna 2013 sivuosa-Jussilla elokuvasta Juoppohullun päiväkirja.

Robin Svartström on ollut Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä vuodesta 2012 lähtien. Ura Ryhmäteatterissa alkoi kuitenkin jo vuonna 1999, kun hän teki Teatterikorkeakoulun taiteellisen lopputyönsä Ryhmäteatteriin. Teatteritöiden lisäksi Svartström on näytellyt monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, kuten Love Records – Anna mulle Lovee, Presidentin kanslia, Ajankohtainen Nelonen ja Tarinanmetsästäjät. Svartström on myös juontanut viihdeohjelma Vino Show’ta. Vuonna 2019 ensi-iltansa Ryhmäteatterissa saanut Onnellisten saari oli Svartströmin esikoisohjaus.

Minna Suuronen on ollut Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä vuodesta 1998. Teatteritöiden ohella Suuronen on näytellyt monissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, kuten Iltalypsy, Ex-Onnelliset, Klikkaa mua, Tarinanmetsästäjät ja Tottumiskysymys.

Näyttelijä Saara Kotkaniemi on näytellyt lukuisissa näytelmissä, elokuvissa ja televisiosarjoissa, mm. Onnela, Sorjonen, Pientä laittoa, Maanantai, Täydellinen joulu, Aallonmurtaja, Making of Lea (KOM-teatteri), Mahdolliset maailmat (Kansallisteatteri), Lemminkäinen (Kansallisteatteri) ja Ratamo. Kotkaniemi on lisäksi tehnyt laajan selvitystyön intiimikohtausten tekemisestä kameratyöskentelyssä. Suomen elokuvasäätiö julkaisi selvityksen sekä Kotkaniemen laatiman uuden ohjeistuksen syksyllä 2020.

Antti Heinonen suorittaa tällä hetkellä siviilipalvelustaan Ryhmäteatterilla. Antti on aiemmin esiintynyt ja työskennellyt mm. Tampereen teatterilla ja Tampereen komediateatterilla. Vapaa-aikaansa hän tykkää viettää laulun, tanssin, taekwondon, viherkasvien ja ruuanlaiton parissa.

Lavastaja K Rasila työskentelee freelancerina pääosin Helsingissä, mutta on tehnyt vierailuja myös Tampereella, Vaasassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Rasila sai Illusion-palkinnon työstään vuonna 2018. Rasilan viimeisimpiä töitään ovat olleet mm. Pääomani (Q-teatteri), Valehtelijan peruukki (KOM-teatteri) ja Harriet (Ryhmäteatteri).

Valosuunnittelija Ville Mäkelä valmistui Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun linjalta vuonna 2014 ja samana vuonna hänet kiinnitettiin Ryhmäteatteriin. Mäkelä on ollut ehdolla Valosäde-palkinnon saajaksi vuonna 2013 Faux -tanssiteoksen valosuunnittelusta ja vuonna 2015 hänen valoinstallaatio Vladimir oli esillä Lux Helsinki -tapahtumassa.

Jussi Kärkkäinen on Ryhmäteatterin vakituinen äänisuunnittelija. Kärkkäinen kiinnitettiin Ryhmäteatteriin vuonna 2004. Kärkkäinen on myös säveltänyt musiikkia useisiin Ryhmäteatterin esityksiin, kuten Ronja, Ryövärintytär ja Peter Pan, poika joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi. Kärkkäinen on ollut ehdolla Äänisäde-palkinnon saajaksi Farmin äänisuunnittelusta, joka nähtiin Ryhmäteatterissa.

Niina ”Ninja” Pasanen työskentelee pukusuunnittelijana teatterin, television ja elokuvien parissa. Pasasen viimeisimpiin elokuviin kuuluvat Pieniä suuria valheita, Puluboin ja Ponin leffa, Kuudes kerta ja Risto Räppääjä. Pasanen on tehnyt lukuisia pukusuunnitteluita teattereihin ympäri Suomea, Ryhmäteatterin lisäksi mm. KOM-teatteriin ja Lahden kaupunginteatteriin. Pasanen sai Illusion-palkinnon työstään vuonna 2012.

Janina Rajakangas on Helsingissä ja Lontoossa työskentelevä koreografi ja esiintyjä. Rajakangas myös opettaa tanssia. Rajakangas on toiminut koroegrafina mm. teoksissa Tavallisuuden aave ja Medusan huone (Q-teatteri). "