Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Tiirasin Melkein totta -sarjaa

Melkein totta -sarja teatterin maailmasta on nyt Yle Areenassa tiirattavissa. Mukana tuttuja tyyppejä, diivoja, Lintuja ja näyttämöitä. Kärkikolmikossa Emilia Sinisalo, Heli Sutela ja Hannele Lauri. Näytelmissä on variaatioita Kolmesta sisaresta aina Tule takaisin Gabrieliin. Mutta kuka syö kuormasta? Ja kenen korruptioon keskitytään työyhteisössä? Kuka ansaitsee aploodit ts keiden pitäisi tulla kumartamaan. Ja kun kumartaa yleisölle niin kelle joukkiolle samalla pyllistää?

Teatteri- ja elokuva-alan seksismiä käydään läpi, kun ohjaajana on nuori vihainen takkutukassaan ( Ylermi Rajamaa ). Marc Gassotia nyt katsoo vaikka aidan nokassa. Siis Gassotin ei tarvitse olla aidanseipäässä, vaan katsoja itse epämieluisasti. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Heli Sutela, Riku Suokas ja Heikki Syrjä. Ohjaajina Petri Kotwica, Kimmo Taavila ja Riku Suokas. Kotwica pyörähtää myös näyttelijänä, vähän niinkö jatkoa ohjaamalleen mainiolle sarjalle Kohtuuttomuuksia noin vuodelta 2016 vika jaksossa joka oli oikein meta...

Ekan jakson teemana on Valta. " Tunteet leiskuvat teatterissa, kun näyttelijättäret eivät ole saaneet tahtoaan perille, vielä. Kuka saa päättää lavastuksesta ja kenelle ne aplodin oikeasti annetaan? "


Elina Sinisalon ( kuvassa ei pupuna oikealla ) meriiteistä:
Punainen kolmio, ohjaajana Heidi Köngäs, kirjoittajina Leena Virtanen, Taina West, ja Heidi Köngäs
ja elokuvista Äkkilähtö, jossa ohjaajana Tiina Lymi ja kirjoittajina Nina Laurio, jaTiina Lymi.

Heli Sutelan ( kuvassa pupuna vasemmalla ) meriiteistä:
Kumman kaa sarjan näytteleminen ja käsikirjoittaminen Minna Koskelan kera.
Heidät olen nähnyt myös stand up -keikalla Presidentissä.


Hannele Laurin ( kuvassa vasemmalla ja keskellä ) meriiteistä:
Hynttyyt yhteen sarja ( 1991-1995, ohjaajana Inkeri Pilkama, käsikirjoittajina
Hannele Lauri (13 jaksoa, 1991-1994), Inkeri Pilkama (52 jaksoa, 1991-1995),
Eija Vilpas 52 jaksoa, 1991-1995),
Kuumia aaltoja aaltoja ( ohjaus Ville Virtanen, käsikirjoitus Anna-Leena Härkönen ),
tv elokuvassa Gabriel, tule takaisin ( Railin rooli, 1979, ohjaus Mirjam Himberg, käsikirjoitus Mika Waltari )
sekä harvinaisesssa Suomi-kauhussa Yöjuttu: Merkitty (1984).

Näyttämömestari Jokke tässä hei -esittelyssä Yle Areenassa - vaikka tämä Ylen alkuperäissarja keskittyy kolmeen naisnäyttelijään, heidän ehdoillaan. Minä ainakin nautin sarjasta, jossa oli hyväksi kokemiani teatterinäyttelijöitä, sekä tv-kasvoja. Kolme naista, kolme eri-ikäistä naista ja ehkä ironisesti Macbethin kolme noitaa - eli vahvaa naista, jotka pitävät kiinni oikeuksistaan. Ja oikuistaan? Ikään kuin vahva nainen aina olisi noita. Tai noitahan on hyvin vapaa, hurja ja feministinen. Alkuvoimainen, vaikeasti pysäytettävä, hankala hiljentää... Kolme naista, Charlien enkelit, elämän lankojen kutojat, maaginen kolmio, muu vaara, mennyt nykyinen ja tuleva, maaginen numero kolme.

Vaikka välillä näytellään, että teatterinäyttelijät muka pääsevät helpolla, että tärkeintä on ehtiä katsomaan jotakin hiihtoampumista telkkarista. Niin muistettakoon, että näyttelijän työviikko sisältää kuusi päivää, ehkä klo 10 - 22 pär päivä, sisältää paussia ja taukoa, mutta kokonaisvaltaista teatterillaoloa. Tietysti on påsk ja joulu ynnä muut "pyhät" vapaat. Ja kesät, ellei ole kesäteatterin buskafarssissa potta päässä taleeraamassa. Tai sitten kuvaamassa merkittävää elokuvaa tai sarjaa.

Tärkeintä taieessa on se, mitä se antaa, mistä se kertoo, mistä kutittelee. Hannele Lauri on täysin pätevä suomen Game of Thronesiin. Kun ajattelee kuinka miespuolisia Laurin aikalaisia on hehkutettu, dokumentoitu ja kultalehvät otsalle asetettu, niin riittääkö, että Hannele Lauri saa yhden palkinnon 10 vuodessa.

Tekijäloota:


Rooleissa nähdään Heli Sutela, Emilia Sinisalo, Hannele Lauri, Anna-Leena Sipilä, Ville Tiihonen, Eppu Salminen, Leena Uotila, Henry Hanikka, Markku Toikka, Marc Gassot ja Matti Onnismaa.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Heli Sutela, Riku Suokas ja Heikki Syrjä. Ohjaajina Petri Kotwica, Kimmo Taavila ja Riku Suokas. Ohjelman on Ylelle tuottanut Aito Media Oy.


MELKEIN TOTTA
Lauantaisin klo 21.15, Yle TV1 - Yle Areena 1 827 pv

Melkein totta- draamakomedia käsittelee hienovireisen huumorin keinoin teatterin arkea. Siellä mylläävät kaikilta työpaikoilta tutut pelot ja haasteet: kilpailu, talouspaineet, johdon ja työntekijöiden välinen luottamuspula, sukupuolten välinen (epä)tasa-arvo, ja aina joistakin syövereistä pulpahtava ammattiylpeys, solidaarisuus ja ystävyys. Rooleissa Heli Sutela, Hannele Lauri ja Emilia Sinisalo. Tuotanto AitoMedia.

Katso Areenassa eka jakso.



Heli Sutela, Emilia Sinisalo ja Hannele Lauri tähdittävät uutta draamakomediasarjaa. Kuva: Yle






sosialistisessa mediassni sekä muuala: