Teatterin lumoa - kuvallinen teatteriblogini

Teatterin lumoa - Satu Ylävaaran kuvallinen teatteriblogi

lauantai 5. tammikuuta 2019

Guerrilla Girls HAMissa - Guerrilla Girls at Helsinki Art museumM

Feministinen taideryhmä Guerrilla Girls on ollut seuraukseni ja arvostukseni kohteena jo useita vuosikymmeniä. Kröhöm.

Guerrilla Girls - best art / anarchistic / feminist  movement even in this millenium, decade. Frida Kahlo at Hellsinki, I mean: Helsinki, Finland at art museum. I have been supporting them several decades. Them? Us!

HAMissa oli häppeninki, jossa yks perustajajäsenistä, Kahlon friidu puhui ja esitelmöi. Varsin kammottavaa oli seksistiset tilastot, joissa ensin taidekouluissa hyljeksitään naisia ja muita vähemmistöjä. Sama väheksyntä näkyy myös taiteessa ja taidemuseoissa. Kuinka moni nainen saa oman näyttelynsä. Paikka oli surkeasti valaistu, myös tuolit oli ripoteltu päin vittua, että näkyvyys olisi huono, mutta kaikeasta huolimatta sain banaanin!

Taiteilijatapaaminen perustajajäsen Frida Kahlon kanssa 1.9. 19.00-21.00 Tennispalatsissa, Helsingin taidemuseossa. Ihana voimaannuttava ja informatiivinen Frida Kahlon performanssi 1/9/18 - vaikka seksismi ja rasismi museoiden taiteessa vastenmielisinä lukuina. Vieläkin.

Ikävä kyllä Guerrilla Girls ei enää rekrytoi sissejä/gorilloita joukkoonsa,  mutta: vaan neuvoo kokoamaan omat porukat & vastustamaan kaikenlaista diskriminointia taiteessa & yhteiskunnassa!

Laakereilla ei levätä, onko nainen koskaan laakereilla levännyt? Sillä sarkaa on mm rasismi ja verkkoviha. Oikeistopopulismi ja leikkaukset.
No filter - in picture and in wise words of Frida Kahlo, Guerilla Girls at Helsinki Art Museum

Syyskuussa 2017, vuotta aiemmin oli nikonin #allmalepanel jossa 32 äijää oli testaamassa kameraa. 32 ihmisen joukkoon ei siis mahtunut yhtään naispuolista valokuvaajaa - vaikka naisten alastonkuvia on pilvin pimein. Niin syvällä rakenteissa on naisviha, seksismi ja naisten vähättely mm taiteen- ja dokumentintekijänä.


Helsinki on tulvillaan alastomia naisia patsaina. Ikävä kyllä. Itsekin olen kysynyt Why women have to naked to get into park in Helsinki? 80-luvulla Guerrilla Girlsit kysyivät siis: Why women have to naked to get into [ met ] museum? 2000-luvulla Guerrilla Girlsit kysyivät: Why women have to naked to get into music video? Paljon on sarkaa. Seksismiä. Time´s Up. Me Too.

Lisää HAMin sivulta:

"1.9. 19.00-21.00
Graffiti-näyttelyn loppuhuipennukseksi saamme HAMin vieraaksi Guerrilla Girls –ryhmän perustajajäsenen Frida Kahlon, joka on ollut mukana ryhmän kaikessa toiminnassa sen alusta asti. Ympäri maailmaa esiintynyt Frida Kahlo pitää HAMissa ryhmän toimintaa monipuolisesti esittelevän, elämyksellisen keikan. Kahlo esittelee Guerrilla Girls -ryhmän historiaa viimeisen 28 vuoden ajalta. Keikan jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä taiteilijalle.

Guerrilla Girls on taidemaailman ammattilaisten feministinen aktivistiryhmä, joka perustettiin New Yorkissa vuonna 1985. Vuosien saatossa jäseniä on ollut yli 55. Ryhmän jäsenet toimivat anonyymisti ja käyttävät gorillanaamareita sekä salaniminä kuuluisien, kuolleiden naisten nimiä. Näin heidän mukaan huomio kohdistuu itse asiaan eikä henkilöihin. Guerrilla Girls nostaa esiin taidemaailman epätasa-arvon ja vastustaa kaikenlaista syrjintää. He ovat järjestäneet eri puolilla maailmaa kymmeniä tapahtumia kadulla, organisoineet keskustelutilaisuuksia ja levittäneet julisteita ja tarroja, joissa on mm. tilastotietoa naisten osuudesta taidemaailmassa. Ryhmän motto on: ”Me olemme taidemaailman omatunto”. Guerrilla Girls vieraili Helsingin taidemuseossa ensimmäisen kerran vuonna 1993, Suomessa viimeksi vuonna 2011."Seksismi taiteessa: Sexism in art:


Groteskia on seistä mielenosoituksessa ja katsoa tätä. It is grotesque to stand in rally supporting peace to Syria, and watch Modigliani`s skinny bitch touching her....


Modiglianin kuikelo räplää looraansa ja minä seison miekkarissa.


Modiglianin kuikelo räplää looraansa ja minä seison miekkarissa. Näin ajattelin lokakuussa. Miksi naisen pitää olla alaston päästäkseen museoon? Kysymys on ilmassa ollut - kummallakin vuosituhannella. #Ateneum #ArtMuseum #Modigliani naisen muotokuvan äärellä on monta lähestymistapaa, närkästymistä ja tulkintaa. Missä on #feminismi? #feminism? Naisen kädessä vai katseessa?

" Helsingissä järjestetään tänään maanantaina YK:n päivänä rauhanmarssi Syyrian puolesta. " 24.10.2016. " YK-päivän mielenosoitus Syyrian, rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. "
Seksismi taiteessa tviittini: Guerrilla Girls -aiheisia tviittejäni ynnä muuta:
ja instasa:

#streetart StreetArtsz: Street art in Helsinki day 2016

apina satuylavaara - Twitter-haku