Teatteri Viiruksessa oli Anssi Niemi irti sooloteoksessaan STRAIGHT ACTING tänään 15.03.2023. Viirus Straight Acting kausi 10.03-01.04
GUEST: Straight Acting
Niemi/Arikka/Pääkkö/Sirainen
Teatteri Viiruksessa oli Anssi Niemi irti sooloteoksessaan STRAIGHT ACTING vieraileva teos tänään 15.03.2023. Suomenkielinen teos. Kuinka upeasti leikattu voikaan näytelmä olla, ajoitukset, tykitykset, vaihdot osuvat niin nappiin että hitaampia heikotti. Perse ja sielu paljaana oli manifestissa, jossa saa nauraa riekkua mukana, tukea, juhlistaa kuten Pridessa, barrikaadeilla, mutta myös käsikirjoituksia lukiessa.
Että kuka kertoo kenen tarinan, ja mistä positiosta. Kun itse on kyllästynyt valkokankaallakin valkoheteromiehen tarinaan valkoheteromiehestä, jonka käsikirjoittaa valkoheteromies ja ohjaa, tuottaa, ponsoroi valkoheteromies, kuinka seksististä soopaa jaksavatkin, niin välillä jää näkemättä muitakin vähemmistöjä. Että aina löytyy vähemmistö joka on alistetumpi kuin sinä/sinun. Kuka saa näytellä ja ketä. Kyse on ainakin rahasta, kassamagneeteista, blockbuster-elokuvista joihin satsataan rahaa, joiden on pakko menestyä eli joiden on oltava konservatiivisiä ja miellyttää kaikkia. Tai ainakin valkoisia heteromiehiä rampot ja shuk norrosit, conanit.
Kun taas kaapelikanavilla eli nykyään suoratoistoissa, tv:ssä, indieissä ja lyhärissä saa olla monenlaista tyyppendaalia kengänkuluttajaa.
Mutta esityksessä ei ole pahiksina, homofobian levittäjinä ja ylläpitäjinä persut ja muut natsit. Vaan ihan tavalliset ihmiset työpaikalla, harrastuksissa. Kouluissa.
Anssi Niemi on eräitä lemppareitani teatterissa yksin tai ryhmässä, kuten Q-teatterilla Saara Turusen teossarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa, elokuvien ja sarjojen pienissä rooleissa kuten Armomurhaaja ja Sekasin, eikä ole liian pieniä rooleja.
Joku rooli voi tietty olla liian kaponen. Äänikirjojen äänenä hän on myös herkkä, ja sana herkkä laajenee moneen suuntaan.
Anssi on laajentanut miehen tai pojan kuvaa kuten esim Pekka Strang, Paavo Kinnunen, Samuli Niittymäki, Johannes Holopainen, Mikko Kauppila, Markku Haussila ja Aleksi Holkko. Ettei tarvi olla ja ähistä pelkkä suo kuokka ja Jussi, eikä pelkkä Tuntematon, eikä Herra 47.
Reilun tunnin mittainen esitys on sopivan mittainen, jännite pysyy, ja Anssi tai siis Aatu on yhtä yleisön kanssa. On mukavaa kun yleisö on villinä, hoksaa, tukee ja hirnuu. Jos toinnun raapustan lisää.
Sain lipun, kiitoksia. Nautin.
Millaisia homorooleja olen nähnyt, tai seksuaalivähemmistöjä? No, ainakin Teatteri Viiruksessa on ollut viime vuosina / kuukausina eurooppalaista diversiteettiä eli ruotsalaista monologia kuten Gud skapade människan och jag skapade kuken, suomeksi jotensakin jumala loi (teki) ihmisen ja minä loin (tein) kullin. Se oli monologiesitys transliikkeen pioneeristä Michael Dillonista. " Hän oli ensimmäinen transmies, joka otti testosteronia ja teki falloplastisen korjausleikkauksen. "
Kotimaisia näytelmiä on ollut mm Scream - the love Story, Kissani Jugoslavia ja Bolla.
Ja tietty Kadonnutta aikaa etsimässä, osa 3.
Tv:ssä pyöri noin 2010-2013 Spartacus tv sarja, jossa oli rivakkaa miesten välistä mittelöä, myös seksuaalisesta. Gladiaattorit toimivat myös varakkaimpien frouvien viihdykkeinä. Sitäkö Teatteri on.
Älä kerro äidille (Queer as Folk) oli mainio sarja 90-luvun lopulta, mutta siinä oli ikävästi rooleja naisille, jotka nähtiin vain fag hag'eina.
The Whale oli viimeisin homorooli minkä näin valkokankaalta. Sen näytteli streitti mutta merkittävä ja nöyrä Brendan Fraser.
Priest (1994) elokuvan omistan VHS-kassuna. Pride (2014) on nähty, samoin Neljät häät ja varsinkin ne yhdet hautajaiset.
Paljon on nähty homoelokuvia. Mutta kuinka monessa on näyttelijänä ollut hetero.
Tekijäloota
Käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijäntaide Anssi Niemi
Dramaturgia Rasmus Arikka
Äänisuunnittelu Vili Pääkkö
Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
Koreografinen ja liikkeellinen neuvonantaja Suvi Kemppainen
Tuotanto Tinni Torikka
Tekniikan ajo ja esityskuvat Vilma Vantola
Grafiikka ja promokuvat Mikko Roininen
Kieli suomi, tekstitetty ruotsiksi ja englanniksi
Kesto noin tunti ja 15 minuuttia
Lue lisää Viiruksen sivulta :
" Ensimmäinen rooli on hetero.
Straight acting = Homoseksuaali mies, jonka käyttäytyminen ja habitus vastaavat perinteistä heteromiehen stereotyyppiä. Termiä voidaan soveltaa homomiehiin, jotka osoittavat perinteistä maskuliinisuutta omasta taipumuksestaan, sekä niihin, jotka performoivat sitä muista syistä, kuten mahtuakseen normiin. Terminä kyseenalainen.
Straight Acting on näyttelijä Anssi Niemen räävitön sooloesitys sisäistetystä homofobiasta ja vakuuttavan miesnäyttelijän kuvan täyttämisestä. Tämä on esitys uskottavuudesta, näyttämön ja seksuaalisuuden välisestä jännitteestä sekä identiteetin ja roolin suhteesta.
Onko rooli viikinkisarjassa miesnäyttelijän uran täyttymys? Auttaako mielikuva rotasta paikkaamaan kokemuksen puutteen pillusta? Pitääkö heteroroolia varten kasvattaa persekarvat?
Straight Acting on komedia, joka saattaa itkettää.
Kuin Kiviä taskussa, homohoukuttimella. "
Ikäsuositus esitystä suositellaan yli 15-vuotiaille.
Sisältövaroitus kovia ääniä ja vilkkuvia valoja
Esityksen valmistamista ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Yrjö Sirolan Säätiön, Teatterin tiedotuskeskus TINFO ja Suomen Kulttuurirahasto
Straight Acting
Lehdistökuvat (Vilma Vantola)